FIA podaci

Budžetski milioni: Za udruženja i fondacije u FBiH prošle godine 137,4 miliona KM

04.10.2023. 13:55 / Izvor: Akta.ba
udruženja

Broj udruženja i fondacija koja su predala finansijski izvještaj za prošlu 2022. godinu iznosi 9.484.

Broj udruženja i fondacija koja su predala finansijski izvještaj za prošlu 2022. godinu iznosi 9.484. Ukupna vrijednost njihovih prihoda iznosi 948,3 miliona KM, dok je vrijednost prihoda iz budžeta 137,4 miliona KM. Ovaj iznos je veći u odnosu na godinu ranije za oko 23 miliona KM, pokazuju podaci Finansijsko-informatičke agencije FIA Sarajevo.

Milione maraka su protekle godine dodijelili udruženjima različiti nivoi vlasti. Prema objavljenim podacima, najviše novca izdvojeno je za političke stranke i sportska udruženja. Slijede udruženja iz oblasti umjetnosti, zabave i kulture, vjerska, te socijalno-humanitarna udruženja.

Kao i ranijih godina, na vrhu liste nalaze se političke stranke. Na prvom mjestu je ubjedljivo Stranka demokratske akcije - SDA Sarajevo koja je 2022. godine dobila 3,1 milion KM, zatim stranke HDZ BiH sa 2,1 milion KM I SDP BiH 1,8 miliona KM.

Od socijalnih i humanitarnih udruženja izdvajamo Merhamet Stari Grad sa iznosom 2,3 miliona KM, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo Ilidža 882.104 KM, Fondacija Mozaik Sarajevo – Novo Sarajevo 769.275 KM, Crveni križ Bihać 755.858, Muslim Aid Association 677.994 KM.

Tu su i sportska udruženja, odnosno klubovi. Najviše je dobio FK Velež i to 2,2 miliona KM. Ranije je iz ovog kluba za Akta.ba objašnjeno kakve mogućnosti imaju prilikom predaje finansijskog izvještaja i kako dolazi do pogrešnog interpretiranja. 

Naime, na obrascima finansijskih izvještaja ne postoji informacija iz kojeg budžeta je uplaćen iznos, odnosno udruženja nemaju mogućnost odvajanja i jasnog prikazivanja određenog prihoda iz budžeta.

Inače, najveći izvor finansiranja za nevladin sektor sastavljen je od grantova koji se dodjeljuju udruženjima i fondacijama iz međunarodnih i domaćih izvora. 

Prosjek udjela grantova u prihodima udruženja i fondacija u 2022. godini je 32,30 posto. 

grantovi

Gledano po kantonima, najviše prihoda iz budžeta dobijaju udruženja iz Kantona Sarajevo 34,74 posto. Slijedi ga Hercegovačko-neretvanski sa 16,28 posto, te Tuzlanski kanton u iznosu od 13,54 posto. 

Kada je u pitanju djelatnost, najviše sredstava povlače udruženja i fondacija registrovana kao "Ostale uslužne djelatnost".

Analizirajući strukturu prihoda bilansa uspjeha za udruženja u Federaciji BiH, evidentno je da udruženja najviše prihoda imaju od vlastitih aktivnosti i to 36,9 posto. Odmah iza sa procentom od 31,36 posto su humanitarni prihodi, potom prihodi iz budžeta u iznosu od 14,54 posto. 9,25 posto prihoda udruženja ostvaruju od članarina, dok 7,92 posto čine ostali prihodi.

struktura

Izvor: FIA

 

Podsjetimo, pozicija AOP 102 - prihodi iz budžeta u izvještajnim formama sadrži kumulativan iznos prihoda dobijenih iz budžeta različitih nivoa vlasti u Federaciji BiH ili drugih izvora.

 

U nastavku pogledajte spisak 50 udruženja i fondacija sa najviše prihoda iz budžeta 

 

 

S.B. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize