Mila Marić glavna inženjerka projekta izrade mostarske verzije Cybertrucka

12.08.2020. 08:55 / Izvor: bljesak.info
Mila Marić glavna inženjerka projekta izrade mostarske verzije Cybertrucka

Mila Marić kao glavna inženjerka projekta izrade mostarske verzije Teslinog Cybertrucka, te jedina ženska osoba koja je radila na projektu, zajedno sa svojim timom automobil Ford Raptor F150 rastavila je u najsitnije dijelove, da bi od njega nastao 'brat blizanac' Cybertrucka.

Mila Marić kao glavna inženjerka projekta izrade mostarske verzije Teslinog Cybertrucka, te jedina ženska osoba koja je radila na projektu, zajedno sa svojim timom automobil Ford Raptor F150 rastavila je u najsitnije dijelove, da bi od njega nastao 'brat blizanac' Cybertrucka.

Ambiciozna i uspješna, Mila je prije četiri godine postala članica Stark Solutions firme, gdje radi na mjestu diplomiranog inženjera strojarstva. Ovo je za sada njezin najveći ispit.

Slučajna strojarka

''Fakultet strojarstva sam završila u Mostaru. Promijenila sam dosta radnih mjesta, ali svako od njih mi je donijelo novo iskustvo te pomoglo u poslu koji sad obavljam. Ljubav prema strojarstvu se razvila tijekom studija. Slučajno sam predala papire za upis na strojarstvo jer nisam uspjela upasti na prijemnom na željeni fakultet te tako 'slučajno' ostala i zavoljela svoju struku. Drago mi je i danas zbog te slučajne odluke, jer osoba kada radi ono što voli je i sretnija osoba'', poručuje Marić na početku razgovora za Bljesak.info.

Kaže da su joj iskustva u Starku jako pozitivna, te da je ekipa s kojom radi ''za poželjeti'', pa je uz dobru ekipu i ova transformacija Forda u Cybertruck bio izazov pun zabave, ali i s dosta ozbiljnog i predanog rada.

''Mogu slobodno reći da je Cybertruck moj najveći projekt do sada. Tim ljudi koji je radio na modifikaciji je dao sve od sebe da automobil napravimo na najbolji mogući način. Čitav projekt stvaranja je ispratila Sync Media, te će uskoro izići i dvije-tri epizode kroz koje će se prikazati čitav tijek projekta, od rastavljanja, problema s kojima smo se sreli prilikom sastavljanja i predaje naručitelju. Najveći izazov čitavom timu je bio sami početak'', govori Mila, ističući da nisu počeli ni raditi dok nisu razvili idejno rješenje za koje su se svi složili da je najbolje. ''Svaki dio automobila nam je bio izazov, te učenje jednih od drugih i pronalazak najboljeg rješenja'', kaže Mila.

Dokaz da se može i u Mostaru, samo kad se hoće Tijekom projekta bilo je puno izazova, konstruktivnih rasprava ali i smijeha, no najzanimljivija je bila anegdota, kaže Mila, kada je auto prvi put izašao ispred firme.

''Prvi izlazak automobila ispred firme je već izazvao veliku pažnju ljudi. Jedna žena se zaustavila automobilom i pitala 'Je l' to Cybertruck?'. Na što je dobila potvrdan odgovor. Njena reakcija je bila: 'Pa kako?'. Zatim je dobila odgovor 'Pa ovdje se proizvode, zar nisi znala?'. Svi smo se lijepo nasmijali na ovu reakciju, koja nam je i potvrda da smo napravili super stvar'', poručila je mostarska inženjerka.

Od prošle godine njezin odjel je počeo raditi i usluge za fizička lica, tako da su stalno različiti projekti i konstrukcije u tijeku.

''U mom zanimanju, svaki dan nešto novo naučiš. Tako da nas je ovaj projekt sve još više ohrabrio i pripremio za nove izazove'', a izazova pred Milom izgleda da će biti još.

Kao žena u ovom poslu, koji se uvjetno i dalje smatra muškim, ona ističe da nije teško, a da kao u svakom drugom poslu treba biti spreman na učenje i izazove. Posao budućnosti – za oba spola!

''Vještine koje su potrebne u prvom planu su spremnost na izazove, na veliku dinamiku rada pogotovo kad radiš s proizvodnjom. Važno je razvijati sebe kao osobu i biti sposoban u kratkom vremenu donijeti velike odluke. Strojarstvo je zanimljivo područje, ono daje mogućnost kontinuiranog učenja i razvoj vlastitih potencijala. Za mene je to zanimanje budućnosti. Dinamika razvoja i ljubav prema strojarstvu se brzo razviju. Strojarstvo podrazumijeva široko područje rada i stvarno smatram da je laka mogućnost zaposlenja; bez obzira na spol - što je najbitnije'', poručuje ova ambiciozna inženjerka za Bljesak.info.

A vi, dragi čitatelji, kada ugledate taj neobičan prizor na cesti, Cybertruck mostarskog Starka, koji će vam izgledati kao vozilo svemirskog programa, znajte kako iza njega stoji ambicija i sposobnost jedne žene – Mile Marić.

(Foto: bljesak-info)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti