Seada Palavrić, dopredsjednica Ustavnog suda BiH

25.06.2012. 09:13 / Izvor: eKapija.ba
Seada Palavrić, dopredsjednica Ustavnog suda BiH

Seada Palavrić, dopredsjednica Ustavnog suda BiH, rođena je 10. novembra 1954. godine u Tuzli. Pravni fakultet je završila u Sarajevu 1984. godine, a pravosudni ispit je položila 1995. godine.

Nakon završenog studija zaposlila se u Termoelektrani "Tuzla" i radila kao pravna referentica, a kasnije kao samostalna referentica za zastupanje i imovinskopravne poslove.

U periodu od 1993. do 2002. godine obavljala je dužnost okružne inspektorice rada i sekretara Skupštine Okruga Tuzla. Bila je sekretar Skupštine Tuzlansko-podrinjskog kantona, a zatim kantonalna pravobraniteljica Tuzlansko-podrinjskog kantona.

Obavljala je dužnost pomoćnika federalnog ministra pravde i oficira za vezu Vlade FBiH sa Komisijom za ljudska prava za BiH, a zatim dužnost sekretara Ureda Vlade FBiH za saradnju i zastupanje pred Domom za ljudska prava za BiH i Ombudsmanom za BiH.

Od 1996. do 2002. godine bila je poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a od 2002. do 2005. poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na dužnost sutkinje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izabrana je 6. decembra 2005. godine.

Od 20. augusta 2008. godine do 30. maja 2009. godine obavljala je dužnost predsjednice Suda, а nakon toga je izabrana za potpredsjednicu Ustavnog suda BiH. Na tu dužnost reizabrana je 26. maja 2012. godine.

Učestvovala je na velikom broju okruglih stolova, konferencija, seminara, studijskih putovanja, javnih saslušanja o temi zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda u organizaciji domaćih i stranih nevladinih organizacija i vladinih tijela, OSCE-a, Evropskog parlamenta.

Također je bila članica tima Federacije BiH u arbitraži za Dobrinju prema odluci Visokog predstavnika za BiH, te članica Komisije Visokog predstavnika za amandmane na Ustav FBiH nakon odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti.

Objavila je više stručnih radova u "Pravnom savjetniku" u izdanju Centra za promociju civilnog društva.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti