Nina Suomalainen, nova zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH

14.05.2012. 15:43 / Izvor: eKapija.ba
Nina Suomalainen, nova zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH

Nina Suomalainen iz Finske preuzela je dužnost zamjenice šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, 14. maja 2012. godine.

Njeno bogato radno iskustvo usredsrijeđeno je na institucionalni razvoj i zaštitu ljudskih prava u postkonfliktnim sredinama i sredinama u razvoju.

Nina je magistrica političkih nauka, rođena je u općini Valkeala na jugoistoku Finske. Zvanje magistra političkih nauka (M.Pol.Sc.) stekla je 1993. godine, na Univerzitetu Abo Akademi u Turkuu, gdje je magistrirala međunarodno pravo, kao primarnu oblast, i ekonomiju, kao sporednu oblast.

Nina Suomalainen ima dugogodišnje iskustvo u radu u sastavu misija EU-a, UN-a i OSCE-a, u kojima je radila od 1993. godine. Radila je pri Uredu Razvojnog programa UN-a (UNDP) u Latviji, kao savjetnica visokog povjerenika OSCE-a za nacionalne manjine, u sastavu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Uredu OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava u Warszawi.

Za Organizaciju Finn Church Aid, najveću Razvojnu nevladinu organizaciju u Finskoj, gdje se bavila izradom razvojne politike i zagovaranjem, radila je od 2005. godine.

Nina Suomalainen ima 19 godina iskustva na poslovima upravljanja aktivnostima razvoja institucija, zaštite ljudskih prava i poslovima promoviranja aktivnosti od značaja za pitanja razvoja i oporavka nakon ratnih sukoba. Države u kojima je radila uključuju Bosnu i Hercegovinu, ostale države jugoistočne Evrope i države članice OSCE-a, te Ruandu, Haiti, Sijera Leone, Liberiju, Kambodžu i Bangladeš.

Osim aktivnosti u oblasti međunarodnih odnosa, kako i rada na izradi državnih i općinskih politika rada, Nina Suomalainen aktivna je amaterska muzičarka; svira alto saksofon i flautu, bavi se pjevanjem, a stekla je stručno zvanje u oblasti muzičke produkcije i studijskog snimanja. Slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi, rado izlazi u šetnju sa svojim psom i zimi skija.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti