Živko Matuško, načelnik Neuma: Razvoj turizma prioritet

20.12.2011. 15:01 / Izvor: eKapija.ba
Živko Matuško, načelnik Neuma: Razvoj turizma prioritet

Živko Matuško, načelnik Općine Neum, doktor po profesiji, za načelnika Općine dolazi nakon lokalnih izbora 2008. godine. Njegovim dolaskom pokrenuti su brojni projekti koji su živjeli ovaj jedini bh. primorski grad. Radovi su se kretali od uređenja parka u središtu grada, do ulaganja u prometnu infrastrukturu. Završena je i redovna horizontalna prometna signalizacija gradskih ulica, kao i dopuna vertikalne prometne signalizacije s potrebnim prometnim znacima.

Prioritetni planovi u budućem razdoblju vezani su za novu zgradu općine, podzemnu garažu,... nastavak uređenja grada, šetnica kao i završetak kanalizacijskog sustava Komarna – Neum – Mljetski kanal, te obnova škola u Hutovu i Neumu.

Kao jedini primorski grad u BiH turizam je jedan od njihovih glavnih izvora prihoda. Načelnik često ističe da se na turističkom tržištu žele pozicionirati kao kvalitetno odredište ekološke očuvanosti te kao jedno od vodećih turističkih odredišta u regiji. U idućem razdoblju planiraju i intenzivne promotivne aktivnosti, kao i one koje se odnose na poboljšanje sadržaja i kvalitete ukupne turističke ponude te aktivnosti za poboljšanje prometne i komunalne infrastrukture.

Matuško, rodom Metkovićanin, gimnaziju je završio u Čapljini, a potom Medicinski fakultetu u Sarajevu. Pripravnički staž odradio u Mostaru , a nakon toga se zapošljava u Domu zdravlja Neum. Specijalizaciju ginekologije i porodništva je završio 1998. godine na Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu. Kao specijalist radi u Domu zdravlja Neum, Općoj bolnici Dubrovnik, potom u rodilištu Metković.

Oženjen je, otac šestero djece.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti