Mevlida Lida Bajrektarević, advokatica: "Fair play" igračica

21.11.2011. 14:39 / Izvor: eKapija.ba
Mevlida Lida Bajrektarević, advokatica: 'Fair play' igračica

Mevlida Lida Bajrektarević, uspješna mlada advokatica imala je sreću da uči od najboljih. Odmah po završetku Pravnog fakulteta 2007. godine zaposlila se kod jednog od najuglednijih sarajevskih advokata Branka Marića. Ovo je za nju kaže bio veliki izazov i odgovornost. Ti izazovi bili su utoliko veći posebno kada joj se obrate klijenti sa zahtjevima koji se na prvu čine jako komplikovani, zahtjevniji i teško rješivi.

Rad i red

"Zadovoljstvo koje se osjeti kad se posao u tom slučaju uspješno obavi je neopisivo i ispuni me srećom. Ne bojim se rada. Rad mi pričinjava zadovoljstvo", kaže Lida, ističući kako joj je svaki predmet jednako važan, tako da svakom posveti punu pažnju i odradi ga pažljivo i savjesno.

Za život ove mlade djevojke važne su dvije države, odnosno Hrvatska i Bosna i Hercegovina, jedan otok (Mali Lošinj gdje je rođena prije 27 godina ) i tri grada (Pula, Tuzla i Sarajevo, gdje je odrasla).

Sve važne odluke i dešavanja vezana su Sarajevu, gdje je 2003. godine završila Prvu gimnaziju, a nakon toga diplomirala i počela sticati prva radna iskustva.

"Advokat Branko Marić, moj principal, 2010.godine osniva prvo advokatsko društvo u Sarajevu MARIĆ & CO u kojem nastavljam sticati važnu praksu koju sam stopila sa odličnim teorijskim znanjima i zaokružila polaganjem pravosudnog, a nedavno i advokatskog ispita", kaže Bajrektarević u razgovoru za ekapija.ba, naglašavajući kako je rad u privrednom odjelu advokatskog društva usmjerio njenu užu stručnu orijentaciju na oblast poslovnog prava, odnosno predmet njenog rada obuhvata postupke osnivanja kompanija i predstavništva stranih pravnih lica u BiH, statusne promjene u kompanijama, izradu različitih pravnih mišljenja, savjetovanje i zastupanje klijenata pred sudovima i drugim državnim organima i druge pravne poslove.

Karate

Drugi veoma važan segment u njenom životu je sport, odnosno karate kojim se počela baviti 1994. godine na nagovor oca, koji je i sam dugo godina bio aktivni sportista. Upisala se u KK "Zmaj od Bosne", a kasnije promijenila još dva karate kluba.

U karateu je ostala aktivna više od deset godina. Ima crni pojas, učestvovala je na brojnim državnim i međunarodnim turnirima, osvojila je preko 30 medalja, a najdraže su joj kaže one "timske". Osim karatea, kratko je trenirala i i Jiu-Jitsu, gdje ima crveni pojas.

"Sport je jako važan segment u mom životu. Odličan je za oslobađanje stresa i napetosti koji se nakupi tokom radnog dana, a svakako je neupitan njegov učinak na zdravlje i duh. Postoji nešto zajedničko i kod sporta i kod profesije kojom se bavim što me motiviše, a to su rezultati, kao što je rekao slavni Muhammad Ali `What keeps me going is goals`", priča Lida, otkrivajući nam kako je karate zbog obaveza prema Fakultetu morala ostaviti i zadovoljiti se časovima aerobik ili pilatesa.

FC Real Madrid

Jedna je od rijetkih žena koja kaže da voli fudbal, te osim reprezentacije BiH, rado prati španjolsku ligu i veliki je fan FC Real Madrida, a među neostavrenim željama, prva je kaže da prisustvuje El Clasicu.

Na naše pitanje kako rješava sporove, sportski ili pravno, Mevlida kaže: "Svaka igra ima svoja pravila po kojim se odvija, pa tako i postupci koje vodim zastupajući klijente. Uvijek sam bila `Fair-play` igrač, kako u poslovnom tako i u privatnom životu.“

Odgovornost

Odgovornost vidi kako ključnu vrlina za postizanje uspjeha u poslu i u životu."Pomoću nje uzimamo svoju sudbinu u ruke pa tako ne ovisimo o drugima ni o okolnostima. Kad je čovjek dobro organizovan sve se može stići."

Slobodno vrijeme koristi za druženje sa porodicom i prijateljima, odlazak na izlete ili čitanje knjiga. Neizostavni dio njenog svakodnevno života je i muzika, sa kojom započinje svaki dan. Svaki mjesec odgleda bar jedan film u kinu, dok rijetko odlazi u pozorište, a posljednja predstava koju je odgledala bila je Helverova noć u Kamernom teatru. Voli putovanja i trudi se da svaki godišnji odmor provede u drugoj državi i upozna nova mjesta i kulture. Priča nam kako je ove godine posjetila Beč, Madrid i otok Zakintos u Grčkoj.

Ova mlada advokatica otkriva nam kako u budućnosti namjerava otvoriti vlastitu advokatsku kancelariju.

E. Ko.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti