Alan Ćatić, direktor kompanije Infodom: IT stručnjak sa američkom diplomom

09.11.2011. 13:55 / Izvor: eKapija.ba
Alan Ćatić, direktor kompanije Infodom: IT stručnjak sa američkom diplomom

Alan Ćatić direktor je sarajevske kompanije Infodom, za koju kaže da je prva IT firma koju poznaje, a koja radi na principu svjetskih priznatih metodologija koristeći poznate tehnologije.

U poslovom fokusu Infodoma nalaze se usluge za strategijsko upravljanje i transformaciju poslovanja te usluge za integraciju ICT rješenja temeljem upravljanja poslovnim procesima, upravljanja znanjem i upravljanja programima i projektima.

Ovaj 32-godišnji Sarajlija školovao se na američkom univerzitetu Judson, gdje je 2002. godine diplomirao paralelno na dva smjera - Informacione tehnologije i Biznis menadžment na studijima u SAD-u.

Temelji znanja udareni u Zagrebu

Ćatić ističe da ga je oduvijek zanimao spoj efikasnog poslovanja primjenjen kroz moderne tehnologije, te mogućnost i prilika usavršavanja poslovnih procesa kao sinergije ljudskih potencijala i kapaciteta, sa onim što tehnologije pružaju u datom vremenu.

"Karijeru sam započeo 2002. godine u jednoj IT firmi u Sarajevu gdje sam se upoznao sa poslovnim procesima kroz implementacije ERP rješenja. Sa obzirom da nisam imao dara za programiranjem, odlučio sam da se posvetim primjenjenim znanjima kada su u pitanju IT rješenja i informacioni sistemi", priča Ćatić u razgovoru sa portal eKapija.

Nakon toga, 2005. godine prelazi u jednu od Big4 kompanija gdje je tokom dvije godine, osim konkretnog znanja o finansijama, stekao i neprocjenjivo korporativno iskustvo i disciplinu. Za to vrijeme, imao je priliku da pola godine radi u Zagrebu. Tu su, kako naglašava, udareni temelji i vrijednosti na čemu je gradio sva ostala znanja i vještine.

Godine 2007. dobio je i prihvatio ponudu za mjesto konsultanta za finansije i IT u jednoj od najvećih domaćih korporacija.

"Tu sam pored sveg truda i entuzijazma za napretkom, kako poslovnim, tako i napretkom i unaprijeđenjem same institucije, naučio najviše kako ne treba raditi posao i kako ne treba biti menadžer. Mislim da su svi prije ili kasnije u svojim karijerama imali dodira sa ovakvim situacijama", navodi naš sagovornik.

Trenutno obnaša funkciju direktora firme Infodom d.o.o. Sarajevo, čiji je strateški cilj plasman jedinstvenih IT rješenja u vlasništvu Infodom grupe na bh. tržište, kao i stvaranje prepoznatljivosti Infodom brenda kod potencijalnih kupaca.

Prednosti dolaze sa odgovornošću

Radni dan počinje između 7:30 i 8:00, uz duplu dozu jutarnje 3u1 kafe. Usput, čita pristigle e-mailove i prioritetizira aktivnosti za tekući dan. Do 10 sati većinom završava svoje obaveze u uredu i onda ostatak dana provodi sa klijentima i partnerima. Ćatić tvrdi da je jako bitno pokazati svima da ste prisutni i zainteresovani za saradnju, bez da budete previše navalentni.

Prednosti i izazovi u današnjem poslu jednog menadžera su mač sa dvije oštrice. Ćatić smatra da prednosti posla dolaze rame uz rame sa odgovornošću, a izazovi sa rizicima.

"Dobar menadžer mora imati izbalansiran osjećaj za sve četiri oblasti i prepoznati čemu je najviše izložena organizacija u svakoj situaciji, prilici i potrebi. Pristupate svakodnevnim obavezama i problemima, dok ste odgovorni za poslovni uspjeh firme sa jedne strane, a sa druge i za pozitivnu radnu atmosferu. Na oko se čini jednostavno i lako, ali zaista nije", ističe on.

Na trenutnom radnom mjestu ima kvalitetan spoj primjenjenih pravila i procedura, te mu jedino preostaje da se pozabavi ljudima i da oni budu dugoročno zadovoljni i motivisani. Naravno, potrebno je upoznati klijenta sa tim kvalitetama i ubijediti ga "zašto ste vi posebni i po čemu se izdvajate od ostalih i zašto bi baš vama i vašoj firmi povjerio neki posao".

Kao konsultant stigao je da naučiti i mnoge vještine koje jedno normalno radno mjesto ne može ponuditi. "Kada morate otići u zemlju čuda koje predstavlja bh. tržište i napraviti kvalitetan posao da ima vrijednost, prije svega za klijenta kao krajnjeg korisnika, državu koja vas oporezuje, pa na kraju vrijednost i za firmu za koju radite, neizostavno je da ćete i vi naučiti mnogo u tom cijelom procesu i ovladati novim vještinama koje vas dalje profiliraju i pripremaju za naredne uspjehe", priča Ćatić.

Stalno u pokretu

U slobodno vrijeme Alan Ćatić voli boraviti prirodi i stalno je u pokretu. Kaže da je neopisiv osjećaj kada se tri do pet sati penjete ka nekom vrhu planine, a onda kad stignete, izujete gojzerice, izvadite sendvič i jedete sa prekrasnim pogledom na pola naše prelijepe zemlje. Od sportova, snowboarding mu je na prvom mjestu, pa ga tako nimalo ne raduju posljednje zime sa sve manje snijega.

Dva puta sedmično, sa svojom ekipom igra lopte, iako to ne bih nazvao rekreacijom već vrlo ozbiljnim okršajima. Veliki hobiji mu je i akvaristika, a sa prijateljima također ide u ribolov.

Svojim najvećim uspjehom do sada smatra kćerku Laru, jer se, kako kaže, ništa ne mjeri sa njenim osmjehom i zagrljajem nakon napornog radnog dana.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti