Vladin geoportal napravljen besplatno, imat će funkciju i nakon pandemije

29.04.2020. 12:44 / Izvor: Akta.ba
Vladin geoportal napravljen besplatno, imat će funkciju i nakon pandemije

Portal se smatra zvaničnim portalom Vlade FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo.

Na inicijativu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prošlog mjeseca je u rad pušten internet geoportal www.covid-19.ba koji građanima pruža kompletne, aktuelne i potvrđene podatke zvaničnih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju sa koronavirusom.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez za Akta.ba je kazao da je riječ o kvalitetnom alatu koji je od velike pomoći kako građanima tako i epidemiolozima, a koji će sigurno i nakon pandemije naći svoju ulogu.

"Ukoliko se nađu određeni donatori i finansijska sredstva ili to bude Vlada FBiH, njemu će se i nakon pandemije naći određena uloga sigurno. Izradu portala uradile su kompanije Teonet i InfoDom. Napravljen je potpuno besplatno, nije bilo nikakvih finansijskih izdataka prilikom njegove izrade, jer je to bila neka vrsta donacije", kazao je Čerkez.

Na unosu podataka učestvuju laboratorije i epidemiolozi iz Kantonalnih zavoda za javno zdravstvo uz podršku Federalnog zavoda.  

"Za potrebe unosa podataka nisu zaposleni novi radnici već taj posao obavljaju djelatnici Zavoda za javno zdravlje i laboratorija u okviru svojih redovnih aktivnosti. Zahvaljujući tome svi imamo uvid u trenutno stanje jer se podaci objavljuju u realnom vremenu. Praćanje i analitika cijele situacije se može vidjeti na ovom portalu", kaže Čerkez.

Portal se smatra i zvaničnim portalom Vlade FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo .

Podsjećamo, na ovoj internet stranici dostupne su informacije za cijelu Federaciju BiH i pojedinačno po kantonima o svim testiranim osobama, rezultatima testova, bili oni pozitivni ili negativni, kao i o broju smrtnih slučajeva.

Također, na stranici se nalaze linkovi s naredbama, uredbama i preporukama nadležnih federalnih institucija  kao što su Vlada Federacije BiH, Federalni štab civilne zaštite, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Građani na ovom portalu mogu naći i sve bitne kontakt telefone.

Treba naglasiti da se podaci prikupljaju kroz aplikaciju koja je razvijena u pozadini geoportala i koja omogućava da Zavod za javno zdravstvo FBiH informatički bude uvezan sa svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo kao i sa kliničkim laboratorijama gdje se obavljaju sva testiranja na Covid-19, tako da oni svi rade nad jednom centraliziranom bazom podataka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti