Peter Sorensen, novi šef Delegacije EU u BiH: 15 godina iskustva u regiji Zapadnog Balkana

31.05.2011. 09:13 / Izvor: eKapija.ba
Peter Sorensen, novi šef Delegacije EU u BiH: 15 godina iskustva u regiji Zapadnog Balkana

Po završetku konkursa za mjesto šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, visoka predstavnica EU/potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton objavila je namjeru da Petera Sorensena premjesti sa njegove trenutne pozicije šefa Delegacije u EU u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji na dužnost šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ova vijest se objavljuje u vrijeme koje je od presudne važnosti za regiju Zapadnog Balkana i posebno za Bosnu i Hercegovinu.

"Peter Sorensen donosi u ovaj posao jedinstveno iskustvo o Bosni i Hercegovini i široj balkanskoj regiji. Mislim da niko nije bolje kvalifikovan da preuzme ovu osnaženu ulogu šefa Delegacije. Također želim da odam priznanje za odličan posao koji je Peter obavio u Skoplju. Drago mi je da je ova vijest objavljena samo nekoliko dana nakon moje posjete Bosni i Hercegovini, što je rezultatiralo u otkazivanju referenduma u Republici Srpskoj. Sada moramo nadograđivati taj uspjehu kao i nastojati da postavimo BiH na putu ka EU ", rekla je Catherine Ashton.

Peter Sorensen je Danac, trenutno je šef Delegacije Evropske unije u Skoplju, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji. Ima preko 15 godina iskustva u regiji Zapadnog Balkana. Njegovi prethodni angažmani uključuju pozicije: lični predstavnik visokog predstavnika EU u Beogradu (2006-2010); zamjenik šefa "Stuba IV" (rekonstrukcija i ekonomski razvoj) Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) (2002-2006); viši savjetnik specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a na Kosovu (2001-2002), pravni savjetnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za Balkan (2000); šef političkog odjela i viši savjetnik šefa OSCE-a u Hrvatskoj (1997-1999); pravni savjetnik visokog predstavnika u Sarajevu (1996-1997), i politički savjetnik i posmatrač u Posmatračkoj misiji Evropske zajednice u bivšoj Jugoslaviji (1995-1996).

Vijeće vanjskih poslova je posljednjih mjeseci održalo nekoliko razgovora o zbivanjima u Bosni i Hercegovini. Ministri vanjskih poslova EU ponovili su svoju predanost EU perspektivi Bosne i Hercegovine i njenom teritorijalnom integritetu kao suverenoj i jedinstvenoj državi.

Također su se saglasili sa pozicijom osnaženog, jednog predstavnika EU u BiH, koji će preuzeti vodstvo u podržavanju zemlje na njenom putu ka EU (martovski zaključci).

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti