Desnica Radivojević, federalni ministar prostornog uređenja - Inžinjer strojarstva

26.06.2012. 13:20 / Izvor: eKapija.ba

Desnica Radivojević rođen je 14.12.1952. godine u Srebrenici. Osnovnu i srednju školu završio u Srebrenici. Diplomirao na Mašinskom fakultetu na Univerzitetu u Mariboru, Slovenija, 1979. godine i stekao zvanje – diplomirani inžinjer strojarstva. Završio postdiplomski studij iz poslovnog upravljanja (Master Business Administration) i finansijskog menadžmenta na CBA Academy, Zagreb 2005. godine. Na Evropskom univerzitetu u Beogradu stekao zvanje Magistra ekonomskih nauka 2006. godine, a u maju 2011. godine odbranio je doktorsku disertaciju također na Evropskom univerzitetu u Beogradu.

U Srednjoškolskom centru u Bratuncu radio kao profesor od 1979. godine. Nakon služenja vojnog roka 1980. godine, zapošljava se u «Energoinvest»-u Sarajevo, «Fabrici akumulatora Srebrenica» 1981. godine, te je radio kao samostalni stručni saradnik, tehnolog – konstruktor, zatim kao direktor službe održavanja i pomoćnik direktora za razvoj do 1983. godine.

Dužnost direktora «Fabrike limene ambalaže» Srebrenica, «UPI» Sarajevo obavlja od 1983. do 1992. godine. U periodu od 1992. do 1996. godine obavlja funkciju direktora preduzeća «Corad» d.o.o. Bajina Bašta.

Član Upravnog odbora Elektroprivrede RS postaje 1996. godine i na toj poziciji ostaje dvije godine.

Od 1998. do 2000. godine ponovo obavljao dužnost direktora «Fabrike limene ambalaže» Srebrenica.

Predsjedavajućim Opštinskog vijeća Opštine Srebrenica postaje 2000. godine i tu dužnost obavlja do 2002.godine.

Odbornik je u Skupštini opštine Srebrenica od 2000. godine.
Imenovan za Potpredsjednika Federacije BiH za mandatni period od 2002. do 2006. godine.
Poslanik je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH od 2006. godine. Imenovan za Ministra trgovine u Vladi Federacije BiH u mandatnom periodu 2007-2010.

Za Ministra prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH imenovan 17. marta 2011. godine.

Radio na mnogobrojnim projektima kao što su: Projekat povratka Bošnjaka u Srebrenicu, Implementacija projekata UNDP-a za razvoj Srebrenice; Implementacija projekata za privredno-društveni razvoj Federacije BiH; Projekti Vlade Holandije za pomoć i razvoj opštine Srebrenica; Projekat Socijalne uključenosti, Irska, Projekat Obnovljivi izvori energije, Njemačka, Projekti za izradu dokumentacije i implementacije fabrika: Energoinvest Sarajevo, 11. mart, Sarajevo, UPI Sarajevo.

Izrada projekata proizvodno-finansijske dokumentacije za mnogobrojne firme, te mnogi drugi projekti.

Učestvovao u brojnim stručnim i naučnim seminarima u zemlji i inostranstvu iz oblasti ekonomije.

Posjeduje Certifikat o uspješno završenoj obuci o izradi poslovnog plana.
Više puta dobio priznanje u racionalizaciji procesa proizvodnje u fabrici «Energoinvest» Sarajevo i «UPI» Sarajevo, kao i druga društvena priznanja za doprinos razvoju opštine Srebrenica.

Aktivno se služi engleskim jezikom. Posjeduje pasivno znanje njemačkog jezika.
Posjeduje aktivno znanje MS Office-a (Word, Excel, PowerPoint), te internet aplikacija.

Oženjen, otac troje djece.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti