Ramo Bajrić, direktor Adazala: Borite se za svoje snove

10.07.2014. 10:48 / Izvor: eKapija.ba
Ramo Bajrić, direktor Adazala: Borite se za svoje snove

Bajrić u razgovoru za eKapija.ba portal kaže da je u svom životu najviše ponosan na svoju porodicu jer zahvaljujući njima, njihovim zajedničkim radom, trudom i zalaganjem postigli su sve što imaju.

Ramo Bajrić, direktor i osnivač firme Adazal Sarajevo, rođen je 25.03.1960. godine u Rogatici, gdje je završio srednju školu u Srednjoškolskom centru.

Do početka agresije na BiH bio je zaposlen u Gradskom saobraćaju u Sarajevu. No nakon završetka rata sa idejom i željom za uspjehom krenuo je u razvoj privatne djelatnosti i u tome uspio. Osnovana nakon samog rata, firma Adazal danas broji 25 zaposlenika i mjerilo je uspješnosti.

Bajrić u razgovoru za eKapija.ba portal kaže da je u svom životu najviše ponosan na svoju porodicu jer zahvaljujući njima, njihovim zajedničkim radom, trudom i zalaganjem postigli su sve što imaju.

"Faktor sreće i podrška porodice su čimbenici koji su me doveli tu gdje jesam. Međusobno poštovanje i kompromis su nezaobilazni u ovom poslu. Svojoj djeci uvijek govorim 'za svaki problem postoji rješenje, potrudi se i nađi ga'. Tom parolom sam se vodio i uspio ostvariti ovo što jesam. Nastojim da prenesem svoje znanje na svoje uposlene i zajedničkim snagama opstajemo na tržištu. Moje znanje, njihova snaga i mladost su od izuzetnog značaja za naš uspjeh", priča nam Bajrić.

Posao kojim se bavim karakteriše se stalnim kontaktima sa brojnim domaćim i ino firmama, stalna službena putovanja, obilasci poslovnih partnera, sastanci i pregovaranja. Tako da veći dio radnog vremena provede na terenu. No to mu ne pada teško i kaže da mu je zadovoljstvo biti na mjestu direktora.

"Kada kolektiv niže uspjeh za uspjehom i kada se sa poštovanjem spomene naš kolektiv nema većeg uspjeha za mene kao osnivača i direktora", ističe.

Bajrić kaže da su negativne strane poslovanja problemi koje se javljaju prilikom naplate od pojedinih komitenata, ali takvih je malo. Kao pozitivne strane navodi uspjeh Adazala kao kolektiva, njegov profesionalni uspjeh kao pojedinca, te uspjeh njegovih saradnika i radnika.

Mladim ljudima koji se tek probijaju u poslovni svijet savjetuje da se bore za svoje snove jer samo uporni opstaju.

Njegovi profesionalni planovi za budućnost su: "Ostati, opstati i proširiti svoju djelatnost na šire područje".

Direktor Adazala, pored svih obaveza oko vođenja firme, ima malo slobodnog vremena, ali kada ga ima najradije ga provodi sa porodicom i unucima, sa kojima voli izaći u prirodu. Nestašluci njegovih unuka su ujedno i nešto što ga najviše nasmijava.

Pored toga voli da pročita knjige iz domena vjerskih i duhovnih učenjaka, a prošle godine je obavio i svetu dužnost hadž. Ipak najdraže knjige su mu 1000 sjajnih sunaca- Khaled Hosseini i Zovem se crveno-Orhan Pamuk. U autu voli da sluša duhovnu muziku.

Njegov moto u životu je "Dobro se dobrim vraća", a životna i poslovna filozofija: ''Život ne postaje lakši, već mi postajemo snažniji i otporniji''.

Kao direktor Adazala često putuje, te ističe da je obišao veći dio Europe, ali se uvijek rado vraća u Tursku. Od jezika pasivno govori engleski i njemački jezik.

Što se tiče mladalačkih iluzija Bajrić kaže da nikada nije bio iluzionist. Također nema ni neostvarenih želja.

A. Šulović

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti