Maja Bajić: Ništa nije ostvareno, dok prethodno nije odsanjano

01.11.2016. 11:50 / Izvor: Akta.ba
Maja Bajić: Ništa nije ostvareno, dok prethodno nije odsanjano

Maja Bajić je Client Service Director New Moment New Ideas Company.

Kod Maje Bajić - Client Service Director New Moment New Ideas Company u životu nikada ništa nije bilo jednostavno, pa tako ni njen životni put. Rođena je 1985. godine u malom gradu na Uni, u divnom gradu Bihaću. Sa nepunih sedam godina otac joj dobija prekomandu i odlazi sa porodicom da živi u Banjaluku, gdje ne zna nikoga, ali kako kaže imaju jedni druge, podržavaju se, vole i to je jedino bilo bitno.

Majka je upisuje u osnovnu školu kod najstrožije učiteljice, jer nije bila mirno dijete i znalo se da se od nje može svašta očekivati. Završava osnovnu školu s odličnim uspjehom i stiče prijatelje za čitav život s kojima se i danas druži. Nakon toga, Blizanac u njenoj duši joj ne dozvoljava da polaže prijemni ispit u samo jednoj školi i da bude kao druga djeca, pa upisuje Srednju ekonomsku školu, ali dva smjera (Ekonomski i Carinski tehničar).

PRVI NOVAC ZARADILA SA 13 GODINA

Prva radna iskustva je imala sa svojih sretnih 13 godina, prodajući sa drugaricom na pijaci narukvice sa imenima, vezene na plastici.

"Sjećam se, tada sam zaradila svoju prvu platu od koje sam otišla prvi put na more i mojoj sreći nije bilo kraja. Bilo mi je važno da se osjećam korisno! Upisala sam se na Pravni fakultet i poželjela da radim bilo gdje – u prodavnici, butiku, kiosku, ali roditelji mi nisu dozvoljavali. Počela sam honorarno da radim za New Moment 2004. godine, spojila ugodno sa korisnim, vozila rolere u parku i dijelila letke, (najdraže zarađenih 30 KM ikad). Nakon toga dobijem poziv od direktora Agencije da im treba sekretarica i vidim priliku za sebe. Studiraću i radiću, neću morati da tražim pet KM od roditelja i objašnjavati im za šta mi treba novac", priča nam Maja u tom trenutku ni ne shvatjući da je to ulaz u njen novi život.

Nakon godinu dana rada, napušta Pravo i kreće u drugom smjeru, baš tamo gdje je i stala. Završava Ekonomski fakultet, upisuje Postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu, smjer Menadžment, a uporedo s tim radi i dalje u istoj Agenciji.

Odriče se mnogih stvari. Odrasta, možda i prebrzo, ali ima cilj i to je najvažnije. Trnovitim putem, iako za nju i najboljim je sa pozicije sekretarice došla do pozicije direktorice.

"Kroz Agenciju sam radila u svim sektorima, bila asistent u PR i Account-u, nakon toga Manager u oba sektora, pa director PR i Account-a. Sada radim na poziciji 'Client Service Director' i to je pozicija koja zahtijeva mnogo odricanja i rada", kaže Maja.

Jedan njen radni dan ispunjen je mnogobrojnim obavezama. Počinje ga ranim jutarnjim alarmom, kafom, provjerom mail-ova i tad obično kreće haos.

"S obzirom da radim na poslovima PR, ATL, BTL, oraganizacije Event-a i medija buying-a, obično imam do 300 mail-ova u prosjeku dnevno. Ukoliko do 10 časova ne dobijem bar 20, znači da nam mail-ovi ne rade. Interni sastanci, sastanci sa klijentima i dobavljačima su svakodnevica za mene, tako da mi ostane jako malo vremena za posao koji me čeka. Obično se poslije 17 časova sastanem sama sa sobom i pređem preko svih mail-ova pored kojih stoje zastavice u raznim bojama", kaže Maja.

Bez  mobilnog telefona i automobila ne bi mogla da zamislim svoj jedan radni dan.

VELIKI I MALI KLIJENTI

U Agenciji je zadužena za velike regionalne i lokalne klijente. Na naše pitanje može li nekoga posebno izdvojiti, kaže kako je to teško, ali kao svoj najveći uspijeh izdvaja Novu banku, za koju uspješno radi već sedam godina i ostvaruju fantastične rezultate zajedno iz godine u godinu. Posebno voli Event-e koje radi za klijenta Sport Vision. Oni su joj nekako za kratak period prirasli srcu, jer su kreativni, inovativni i dozvoljavaju da ideje realizuju bez obzira koliko čudno djeluju u datom momentu.

U njenom poslu je ključna organizacija, a njeni mali prijatelji u raznim dezenima joj mnogo pomažu u tome.

"Planeri u više veličina su neizostavan detalj u mojim torbama."

U daljem razgovoru željeli smo saznati ko je Maja privatno, na što kaže: „U privatnom životu Maja je jedna mala jednostavna osoba, koja je prije svega zahvalna Bogu što joj je pružio priliku da bude u ovom velikom svijetu i uz to sve je zdrava. Smatram da mi je time dodijeljena dužnost  da budem nasmijana i srećna svaki dan. Ono što me ispunjava najviše na svijetu je kada taj isti osmijeh vidim na ljudima kojima sam okružena. Obožavam da poklanjam. Obožavam da usrećujem ljude. Obožavam da pomažem kome god mogu i činim ljude srećnim. Kada dobijem osmijeh od tih ljudi, narastem centimetar svaki put“.

PORODICA

Porodica je njen oslonac, mjesto gdje se najviše smijala i bila sretna. Odnedavno ima i dva doma, na dvije adrese. Prvi u kom je rasla 30 godina sa najdivnijim roditeljima i bratom, i drugi koji dijeli sa najdivnijim suprugom s kojim ima kilometre i kilometre lijepih trenutaka i razgovora.

"Živim na relaciji dvije države, dva grada i, hvala dragom Bogu, imam mnogo prijatelja na obje destinacije. Da, uspijevam sve to i nije mi teško, jer znam ko su ljudi koji su to zaslužili. Suprug mi je osnovni izvor unutrašnjeg zadovoljstva i koristim svaki slobodan sekund da budem sa njim. On mi je najveća podrška, jer radi isti posao kao ja i zna koliko mi sve ovo znači. Uvijek nađemo vremena za neke samo naše trenutke kao što su odlazak u bioskop, pozorište, plesne večeri i druženja sa zajedničkim prijateljima. Putovanja su nešto što nas inspiriše, čini bogatijim, mjesta gdje punimo energiju, pa vikende uvijek ostavljamo za to."

Priča nam kako je oduvijek voljela da čitam, a počela je i pisati knjigu, koju će jednog dana i da završi. „Trenutno uživam čitajući Louise Hay i počinjem sve više da shvatam smisao afirmacija i pozitivne energije. Uvijek sam vjerovala da su mi se lijepe stvari događale, jer sam pozitivno gledala na sve negativne situacije i sada to samo potvrđujem sama sebi.“

MATEMATIKA

Kada sjećanje vrati u školsku klupu, sjeti se dragog razrednika iz osnovne škole. "Moje drugo ime je bilo matematika, a on je bio profesor matematike s kojim sam igrala valcer i uživala svaki put kada bih ga vidjela. Tada je bio pred penzijom, a imao je energiju veću nego 90% učenika osmih razreda. Vozio je bicikl koji smo mu mi iz razreda kupili na ispraćaju i obožavao je svoj posao do zadnjeg dana provedenog u školi."

Kroz život vodi se motom: "Ljubav se ljubavlju vraća. Volite sebe, volite sve oko sebe, budite pozitivni, nasmijani i pomažite drugima kad god možete!"

Afirmacija za svako jutro: "Ja sam dobra osoba, pomažem ljudima, ispunjena sam duhovno, volim i voljena sam – srećna sam."

Što se tiče daljih planova, kaže kako u svom planeru za 2017. godinu ima par nezavršenih stavki. Prva od njih će svakako biti odbrana magistarskog rada na kome radi dvije godine i odlaže je.

"Također bih voljela u narednoj godini da posjetim New York i Disneyland i kupim sebi mnogo olovčica, šnalica, majičica sa Disney-evim junacima i usrećim ovo dijete u sebi. Što se poslovnih planova tiče, želim da mi naredna godina bude jednako dobra i interesantna kao ova i biće, jer vjerujem u to", kaže Maja, zaključujući kako ništa nije ostvareno, dok prethodno nije odsanjano! "Meni snova nikad ne nedostaje. Gledajte u zvijezde, ponekad mogu da vam kažu mnogo."

Elvira Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti