Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva

03.09.2010. 16:28 / Izvor: eKapija.ba
Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva

Miroslav Živanović rođen je u Sarajevu 1976. godine, gdje je završio osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

Magistrirao je Upravljanje državom i humanitarne poslove na zajedničkom magistarskom programu Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Rimu "La Sapienza", odbranivši magistarski rad pod nazivom "Uloga civilnog društva u zaštiti ljudskih prava: studija slučaja Bosne i Hercegovine" 2003. godine.

Dobitnik je Policy Development Fellowship Programa Fonda Otvoreno društvo BiH za 2006./2007. godinu koji je uspješno okončao Policy Paper-om pod naslovom "Reforma javne uprave u Bosni i Hercegovini: Procjena kapaciteta za obrazovanje i obuku u oblasti javne uprave".

Bio je glavni urednik prvog sveobuhvatnog izvještaja o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za 2008. godinu, koji je objavio Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, gdje je i radio od 1999. godine. U okviru svog angažmana vodio je veliki broj projekata, od kojih se izdvaja projekat „Ustavne promjene u BiH“.

Bio je angažovan i kao bibliotečki tutor u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu. Njegovi istraživački prioriteti su ljudska prava u Bosni i Hercegovini, informacijske i komunikacijske tehnologije i ljudska prava, civilno društvo, javna uprava, dobro upravljanje.

Zajedno sa Seadom Kreševljakovićem i Zoranom Ćatićem, koautor je dokumentarnog filma "Dogodilo se na današnji dan", a koji govori o sarajevskom 5. i 6. aprilu 1992. godine u produkciji pro.ba/SCCA koji je ove godine prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Oženjen Danijelom Dugandžić- Živanović i otac sina Filipa.

Izvor: Grad Sarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti