Richard Branson: Milijarder iz svemira koji ima kompaniju u Tuzli

13.07.2021. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Richard Branson: Milijarder iz svemira koji ima kompaniju u Tuzli

Britanski poduzetnik Ričard Brenson (Richard Branson) jučer je postao prvi milijarder koji je brodom vlastite kompanije "Virgin Galactic" letio u svemir i uspješno se vratio na Zemlju.

Britanski poduzetnik Ričard Brenson (Richard Branson) jučer je postao prvi milijarder koji je brodom vlastite kompanije "Virgin Galactic" letio u svemir i uspješno se vratio na Zemlju, piše Avaz.ba.

Brenson, čija se imovina procjenjuje na oko 7,7 milijardi dolara, veoma je specifičan poduzetnik kojeg su kroz život vodile genijalne ideje i strast za avanturama.

Sin šankera i stjuardese, koji nikada nije završio ni srednju školu, razvio je posao počevši od prodaje magazina i muzičkih ploča, a danas mu je glavna preokupacija izgradnja svemirskih brodova.

Biznisom se počeo baviti veoma rano. Patio je od disleksije, nije napredovao u školi, da bi je na kraju napustio kada je imao 16 godina. Zadnjeg dana škole njegov nastavnik je za Brensona rekao da će “završiti u zatvoru ili postati milioner u životu”.

Osniva magazin

Tada osniva magazin za kulturu Student. Prvi broj je podijeljen besplatno u tiražu od 50.000 primjeraka, a trošak je pokriven prihodima od marketinga u iznosu od 8.000 dolara.

Mladi Brenson je 1969. godine živio u londonskoj komuni, a bio je okružen britanskom muzičkom scenom, ali i drogama. Tokom tog perioda dobija ideju da pokrene kompaniju za dostavu muzičkih ploča kako bi finansirao svoj magazin. Kompanija je poslovala skromno, ali dovoljno dobro da mu omogući širenje biznisa, tako da otvara i prodavnicu muzičkih ploča u ulici Oxford.

 

Branson otvara i muzički studio 1972. u Oxfordshireu i nastaje "Virgin Records". Prvi umjetnik koji je snimio singl za produkciju "Virgin Records" bio je Mike Oldfield 1973. godine, a pjesma je odmah postala hit i ostala je na britanskoj top-listi 247 sedmice.

Iskoristiviši pozitivni momenat, Brwnson potpisuje ugovore s drugim zvijezdama u usponu, kao što su bili Sex Pistols. Uslijedit će imena kao Culture Club, Rolling Stones i Genesis, nakon čega Virgin Music postaje jedna od 6 vodećih muzičkih kompanija na svijetu.

Firma u Bosni i Hercegovini

Brenson ponovo širi svoje poslovanje. Kupuje kompaniju za putovanja Voyager Group 1980. godine, avioprevoznika Virgin Atlantic 1984. itd.

No, nakon toga zapada u finanisijske probleme i 1992. "Virgin Records" dolazi u situaciju da se bori za opstanak. Kompanija je godinu kasnije prodata firmi Thorn EMI za milijardu dolara.

Godine 1993. osniva Virgin Radio, a 1996. novu muzičku kompaniju V2, koja je kasnije radila s muzičarima poptu Powder Finger i Toma Jonesa. Njegova grupacija "Virgin Group" nastavila se širiti i u 35 država imala je 70.000 zaposlenika.

Biznis je potom proširio kompanijama mobilne telefonije, željezničkog transporta, svemirskog turizma itd. Godine 2010. osnovao je firmu Virgin Hotels koja je ove godine najavila prisustvo u Las Vegasu preuzimanjem Hard Rock hotela.

Posljednjih godina Brenson je uglavnom fokusiran na svemirski turizam.

Kompanija "Virgin Pulse Bosnia" već nekoliko godina posluje u Tuzli. Ova kompanija je dio firme Virgin Pulse koja je u Brensonovom vlasništvu. Riječ je o softverskoj kompaniji koja u našoj zemlji konstantno širi kapacitete i upošljava nove mlade, obrazovane kadrove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti