Ko je Ana Brnabić, prva premijerka Srbije

16.06.2017. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Ko je Ana Brnabić, prva premijerka Srbije

Novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je objavio da je Ana Brnabić kandidat za premijera Srbije.

Ana Brnabić je dobila mandat za sastav nove Vlade Srbije i do 23. juna trebalo bi da bude izabrana za premijera Srbije. Ona će biti prva žena na funkciji predsjednika Vlade Srbije u istoriji.

Prije nego što je angažirana da bude ministar u Vladi Srbije, Brnabić je bila zaposlena na poziciji potpredsjednice Upravnog odbora NALED.

Rođena je 1975. godine u Beogradu. Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID.

Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vrijeme potpredsjednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsjednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

'Biznis dama godine'

Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji.

Tokom tog angažmana učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala općina da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsjednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je, u tijesnoj saradnji s Vladom Srbije, doprinijela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Doing Business listi Svjetske banke.

Dobitnica je priznanja "Biznis dama godine" u kategoriji "Društveno odgovorno poslovanje" za 2013. godinu.

U avgustu 2016. mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona objeručke prihvatila.

Kada je izabrana za ministricu, mnogi su je nazvali "osvježenjem" na političkoj sceni jer je otvorena i neposredna u komunikaciji i sa kolegama ministrima, čije je povjerenje uspjela da zadobije za samo dva mjeseca, i sa novinarima čija je "meta" od prvog dana zbog svog seksualnog opredjeljenja, piše Blic.

U jednom intervjuu za “Večernje novosti”, Brnabićeva je otkrila kako se tokom školovanja nije libila da radi razne poslove.

"Život u Engleskoj me je naučio da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se ne snađeš, radiš u kafiću. Tako sam dijelila flajere u Londonu za školu engleskog jezika za pet funti na sat, dok sam bila na magistarskim studijama. Izdavala sam i knjige u studentskoj biblioteci i to mi je bio najdosadniji posao. Razlika između ministarskog u odnosu na neki drugi posao je što unaprijed znate da imate limitirano vreme. Ako propustite svoju šansu da pokažete šta znate, nećete imati još četiri godine da to ispravite", rekla je tada ona.

Prva javno deklarisana gej osoba u vladi

Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju, te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

"Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: "Predsjedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore…" a ja sam odgovorio: "Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vrijedna", rekao je tada Vučić.

Naveo je da u njenoj biografiji nema mrlje, da je to žena koja ima izvanrednu energiju i koja je mnogo učinila za Srbiju, te da se veoma raduje zajedničkom radu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti