Poziv za učešće na okruglom stolu "Obrazovanje, zapošljavanje i privreda"

16.09.2019. 12:15 / Izvor: Akta.ba
Poziv za učešće na okruglom stolu 'Obrazovanje, zapošljavanje i privreda'

Zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja se potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja.

Foreign Investors Council (FIC) u saradnji sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH, organizovat će 17. septembra 2019. godine, u Sarajevu, stručnu raspravu na temu: „OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I PRIVREDA -tržište rada u BiH: trenutno stanje, izazovi i perspektive iz ugla investitora“.

Cilj ovog skupa jeste započinjanje javno-privatnog dijaloga radi stvaranja bolje sinergije između relevantnih partnera, naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem odnosno realnim sektorom, po pitanju tržište rada i radne snage kao ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje.

Zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja se potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu radnike i izvan trenutno rigidnih zakonodavnih definicija, gdje se posebno ističe potreba za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te angažmanom studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada.

Imajući u vidu navedena otvorena pitanja i sveprisutniji problem odlaska kvalifikovane radne snage i nedostatka stručnog kadra, prepoznali smo interes i potrebu za organiziranjem jednog ovakvog skupa na temu aktuelnog stanja na tržištu rada u BiH, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja, problem neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama poslodavaca.

Napominjemo da će FIC, u saradnji sa entitetskim komorama stručne rasprave na ovu temu u narednom periodu organizovati i u Mostaru i Banja Luci, o čemu ćete biti blagovremeno obavješteni.

Potvrdu dolaska na e-mail info@fic.ba.

Više informacija o događaju ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave