Info dan u okviru inicijative "Treba mi Savjet" sutra u Sarajevu

01.09.2020. 00:00 / Izvor: Akta.ba
Info dan u okviru inicijative 'Treba mi Savjet' sutra u Sarajevu

Pored informisanja mladih o postojećim zakonskim mehanizmima, mladi će se upoznati sa ulogom i važnosti Savjeta za mlade.

Vijeće mladih Federacije BiH uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT 2. septembra 2020. godine, realizovat će info dan u Sarajevu u okviru inicijative Treba mi Savjet.

Inicijativa je usmjerena na formiranje Savjeta za mlade FBiH, što je zakonska obaveza Vlade FBiH još od 2010. godine, a koja do danas nije ispunjena. Info dan održat će se na Trgu djece Sarajeva (plato ispred BBI Centra) u periodu od 11.00 do 13.00 sati.

"Vjerujemo da se na probleme i potrebe mladih odgovor može naći isključivo kroz aktivnu saradnju i komunikaciju sa mladima. Upravo zbog toga, Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine i Institut za razvoj mladih KULT na ovaj dan će pružiti mladima priliku da javno iskažu svoje probleme, potrebe i predlože rješenja. Mladi će biti informisani o njihovima pravima, koja su sadržana u Zakonu o mladima FBiH", saopšteno je.

Pored informisanja mladih o postojećim zakonskim mehanizmima, mladi će se upoznati sa ulogom i važnosti Savjeta za mlade. Ovaj zakonom prepoznat mehanizam treba omogućiti direktno učešće mladih u procesima donošenja odluka na nivou Federacije BiH.

Izjave za medije planirane su od 11.00 do 11. 30 sati.

Vijeće mladih Federacije BiH je krovno udruženje mladih koje zastupa i predstavlja interese mladih, a formirano na osnovama Zakona o mladima FBiH. Aktivno djelujemo od 2016. godine te zajedno sa 35 lokalnih vijeća mladih i šest kantonalnih provodimo aktivnosti i inicijative na nivou FBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave