Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana 8. juna u Visokom

03.06.2021. 12:52 / Izvor: Fena
Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana 8. juna u Visokom

Druga konferencija Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana bit će održana 8. juna ove godine na piramidama u Visokom – park Ravne 2

Druga konferencija "Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana" bit će održana 8. juna ove godine na piramidama u Visokom – park Ravne 2, u cilju promocije i unapređenja privrednih, turističkih i drugih potencijala lokalnih zajednica.

Dinko Mujkić iz Drvnog klastera "Namještaj i drvo", koji je jedan od organizatora tog događaja, rekao je da je u mrežu dosad uključeno oko 40 lokalnih zajednica koje će operativno da pospješe buduću saradnju, a moguće je i njeno proširenje. Podsjetio je da je prva konferencija “Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana” održana početkom aprila  u Sarajevu kada je formiran inicijativni odbor za umrežavanje lokalnih zajednica.

Organizator konferencija je agencija "EventExpo" Kupujmo i koristimo bosansko i hercegovačko i Drvni klaster "Namještaj i drvo", a partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora FBiH.

"Cilj je povezati lokalne zajednice sa zainteresiranim investitorima, kandidirati i prezentirati određene projekte partnerima u inozemstvu i što uspješnija promocija lokalnih zajednica sa svim svojim komparativnim prednostima. Ovaj projekat je vrlo važan posebno zbog informacija da region zapadnog Balkana postaje interesantan za nove investicije. Prvi znaci oporavka BiH privrede već su vidljivi, o čemu govore i statistički podaci o vanjskoj trgovini. Cilj je da pokažemo, ne samo u našoj zemlji nego u regionu i šire, da funkcionišemo uprkos veoma otežanim uslovima poslovanja, tako da ćemo, nadam se već uskoro, kada se steknu uslovi za međunarodne konferencije i sajmove, opet biti prisutni na tim manifestacijama na kojima smo osvajali najznačajnija priznanja", dodao je Mujkić.

Organizacijom ovakvih konferencija, kako je dodao, nastoji se prevazići situacija s koronavirusom, koja narušava privredu u svijetu i omogućiti domaćim izvozno orijentisanim kompanijama i lokalnim zajednicama što bolju promociju i jačanje njihovih kapaciteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave