Takmičenje mladih u tehnološkoj inovativnosti

Uskoro počinje Sarajevo Innovations Festival powered by Telemach fondacija

26.10.2023. 16:12 / Izvor: Akta.ba
Telemach

Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu - STELEKS uskoro organizira sedmu smotru studentskih naučno-istraživačkih radova.

Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu - STELEKS uskoro organizira sedmu smotru studentskih naučno-istraživačkih radova iz oblasti elektrotehnike, informacionih tehnologija, mašinstva i drugih srodnih oblasti - Sarajevo Innovations Festival (SIFI) powered by Telemach fondacija. SIFI ima edukativni i takmičarski karakter i predstavlja motivaciju mladima za ulazak u svijet inovacija i naučno-istraživačkog rada. Održat će se u subotu, 28. oktobra, u sarajevskom hotelu Holiday, s početkom u 10.00 sati.

„Imamo 22 takmičara, među kojima su studenti i srednjoškolci iz Sarajeva, Banje Luke, Tomislavgrada i Mostara sa 13 radova podijeljenih u dvije oblasti - inovativne ideje i naučni radovi. Hibridni izvori obnovljive energije, recikliranje korištenjem vještačke inteligencije i računalnog vida, korištenje vještačke inteligencije i neuronskih mreža u prepoznavanju govora, samo su neke od tema kojima su se bavili“, pojasnila je Lamija Gutić, glavna organizatorica SIFI-a i članica STELEKS-a.

Radove ocjenjuju istaknuti profesori i stručnjaci iz prakse, a najbolje očekuju novčane nagrade. Glavni partner ovog događaja je Telemach fondacija.

„Mladi su izvor svježih ideja, energije i glavni pokretači promjena i društvenog razvoja. Njihova proaktivnost i vještine da rješavaju kompleksne tehničke izazove čine ih ključnim faktorom za napredak u današnjem tehnološkom svijetu. Kroz podršku ovakvim i sličnim studentskim incijativama, mi kreiramo okruženje i podstičemo mlade da stvaraju, inoviraju i razvijaju vještine od suštinskog značaja za budućnost. Njihov potencijal je zaista neograničen, a mi želimo pružiti priliku da ga ostvare u Bosni i Hercegovini“, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Telemach fondacija i STELEKS pozivaju sve mlade ljude, studente, profesore i zaljubljenike u nauku da posjete Sarajevo Innovations Festival i pruže podršku odvažnim takmičarima koji sve svoje napore ulažu u nauku.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave