Savremena likovna umjetnost

Mjesec februar u znaku imagine incijative

29.01.2024. 10:21 / Izvor: Akta.ba
exsitu

U Sarajevu će obilježiti Imagine izložba savremene likovne umjetnost.

Zahvaljujući Imagine Dignity Arts & Ideas inicijativi, koju u BiH realizira Austrijski kulturni forum Sarajevo, februar u Sarajevu će obilježiti Imagine izložba savremene likovne umjetnosti i simpozij „EX-SITU“, kao i izložba „Harmony in Nature“ i panel diskusija „Harmony in Nature: Green Sports“.

Izložba „EX-SITU. Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta“ svoja vrata otvara u četvrtak, 1. februra 2024. u 19 sati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, na dan kada muzej obilježava svojih 136 godina postojanja. Polazište za ovu izložbu i simpozij, koji će se održati 2. februara od 11 do 18 sati, je bosanski planinski triton, vodozemac koji se ubraja u ugrožene vrste. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine radi na izgradnji vivarijuma za njegovu zaštitu izvan prirodnog staništa, jer je neophodno osigurati njegovo dalje postojanje kako bi se, ukoliko dođe do stvarnog izumiranja ove vrste u prirodnom okruženju, omogućila reintrodukcija u prirodu.

Pod vodstvom austrijskih kustosa Margarethe Makovec i Antona Lederera, u okviru projekta koji je razvio Centar za savremenu umjetnost < rotor > iz Graza, 18 umjetnika*ca i umjetničkih kolektiva iz srednje i jugoistočne Evrope predstavit će svoja umjetnička djela ukazujući upravo na odnos prirode, ljudskih postupaka i vrste odnosno raznolikosti naspram ugroženih oblika života u antropocenu.

„Sa Imagine inicijativom, u sklopu „Sedmice Olimpijade 2024“, priključili smo se i obilježavanju 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu, podržavajući izložbu „Harmony in Nature“, koja se otvara 11. ferbuara, i panel diskusiju „Harmony in Nature: Green Sports“ (12. februar) u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (bivša Austrijska kuća). Posebno nas raduje da će autorice Vanja Lazić i Jasmina Čaušević ovom prilikom predstaviti svoje tri priče i ilustracije o bh. planinama Bjelašnici, Prenju i Vlašiću, kao najavu svoje nove knjige "Planine pune priča“. Želim istaći da je ulaz na Imagine izložbe i događaje besplatan i pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže“, kazala je Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave