MATHS BEYOND LIMITS 2024

Najbolji svjetski matematičari ponovo u BiH

15.03.2024. 15:59 / Izvor: Akta.ba
maths

Drugo po redu izdanje internacionalnog matematičkog kampa Maths Beyond Limits Balkans (MBL Balkans) održat će se od 18. do 27. marta u Konjicu.

Drugo po redu izdanje internacionalnog matematičkog kampa Maths Beyond Limits Balkans (MBL Balkans) održat će se od 18. do 27. marta u Konjicu. MBL Balkans jedini je internacionalni naučni kamp za srednjoškolce koji se održava na prostorima Balkana i predstavlja novu franšizu brenda Maths Beyond Limits. Brend od 2016. godine organizuje internacionalne kampove u Poljskoj kroz koje je do sada prošlo preko 400 učesnika iz preko 40 zemalja iz čitavog svijeta. Prve generacije alumnista zaposlenici su vodećih svjetskih firmi poput Googlea, Microsofta, Huaweija i brojnih drugih, a MBL kampovi stekli su status jednog od najprestižnijih obrazovnih događaja unutar svjetske matematičke zajednice. Posebni su po tome što učenicima pružaju priliku da uče o matematici kakvu ne sreću kroz redovnu nastavu, s posebnim fokusom na primjene matematike u biznis svijetu.

“Učešće na MBL kampu u Poljskoj 2021. bilo je iskustvo koje mi je potpuno promijenilo pogled na matematiku kojom se intenzivno bavim još od 7. razreda osnovne škole. Od tog momenta nije mi izlazila iz glave misao kako želim takvo iskustvo pružiti učenicima sa Balkana, posebno iz BiH. Tri godine kasnije, organizujemo drugi po redu MBL Balkans čime smo dokazali da smo opravdali povjerenje MBL internacionalnog organizacionog komiteta da vodimo prvu franšizu kampa van Poljske,” istakao je Boris Stanković, predsjednik MBL Balkans organizacionog komiteta.

Na ovogodišnjem izdanju MBL Balkans, koji će se održati u u Garden City Resortu u Konjicu, 45 najboljih učenika iz 20 zemalja diljem svijeta imat će priliku slušati predavanja istaknutih matematičara, studenata i alumnista Cambridgea, Oxforda, Imperial koledža u Londonu, Paris Saclaya, University of Chicago, Politehnike u Parizu i drugih najprestižnijih svjetskih i evropskih univerziteta. Na taj način, učenici će moći stjecati znanja o vještinama neophodnim za rad na berzi, mašinskom učenju, teoriji haosa, teoriji algoritama, matematičkim osnovama izbornih sistema, primjenama matematike u fizici i biologiji i brojnim drugim temama koje nemaju priliku naučiti kroz bavljenje takmičenjima ili redovnu nastavu, a otvaraju im sasvim nove perspektive gdje mogu primijeniti svoje matematičko znanje u budućnosti.

matema

Glavni lokalni organizator kampa je Naučno društvo “Vladimir Prelog”, prvo aktivno naučno društvo na prostorima BiH još od 60-ih godina prošlog vijeka. Učešće na kampu je u potpunosti besplatno za učesnike zahvaljujući sponzorstvima kompanija Jane Street i G-Research - lidera svjetske berze, Grada Konjica i kompanije Telemach - jedine domaće kompanije koja je od početka prepoznala i podržala ovaj historijski projekat.

“Biti podrška najtalentiranijim mladim matematičarima Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta je istinsko zadovoljstvo i privilegija. Ovi izvanredni srednjoškolci i studenti brane boje naše domovine na svjetskim i regionalnim matematičkim olimpijadama, te drugim internacionalnim takmičenjima, s kojih se često vraćaju kao pobjednici. S obzirom da su preuzeli organizaciju i doveli prvi ovakav internacionalni kamp u region, pokazali su se i kao pravi poduzetnici. Vjerujemo da se u ovom odabranom društvu matematičkih genijalaca kriju izvrsni budući naučnici i menadžeri uspješnih tehnoloških korporacija, koji će svojim znanjem i vještinama predvoditi razvoj savremenog društva kroz najnovija napredna tehnološka rješenja. Podrškom ovom projektu kroz svoju Job Lab platformu, Telemach fondacija želi dati uzor mladima širom naše zemlje i istaći važnost razvoja vještina kritičkog razmišljanja i analitičnosti, ali i kreativnosti i poduzetnosti kao vještina budućnosti na globalnom tržištu rada. Zbog toga su ovi mladi matematičari, koji žele napraviti korak više kako bi na temelju znanja ostvarili svoje snove, neiscrpni izvor inspiracije za sve nas u Telemachu i Telemach fondaciji te mladima širom BiH”, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave