U hotelu Ibis Styles u Sarajevu

Udruženje Alterural organizuje radionicu "Krov nad glavom"

16.04.2024. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Ibis

Sa željom da se pitanje "krova nad glavom" stavi na viši nivo društvenih prioriteta

Uz podršku Fondacije Abbe Pierre, sa sjedištem u Parizu/Francuskoj, zajedno sa svojim partnerima, Općinama, Crvenim križom i JU Centrom za socijalni rad lokalnih zajednica Alterural implementira socijalne projekte u ruralnim područjima na široj periferiji Sarajeva .

Udruženje Alterural je uz podršku Fondacije u dva ciklusa (2017-2023) omogućio obnovu ukupno 132 stambenih objekata socijalno ugroženim porodicama i 5 projekata za zajednice. Također se kroz projekat proizvelo i značajno akademsko istraživanje koje je završila dr. Suada Buljubašić o nesigurnom stambenom pitanju u BiH.

2023. godine započeli smo novi ciklus za najmanje 60 porodica u periodu od aprila 2023. do marta 2026. godine. Na taj način je pružena pomoć i siguran krov nad glavom za najranjivije porodice sa područja Breze, Ilijaša, Fojnice, Pale, Visoko i Vareša. U sklopu projekata, osim obnove kuća pružena je podrška kolektivnim animacijama za zajednicu pa tako i Udruženja žena iz tih krajeva.

Jedna od osnovnih ljudskih potreba je imati siguran prostor i mjesto za život. Dom je mjesto gdje se pojedinci osjećaju sigurno i mogu se razvijati. Kod kuće štite svoju intimu i mirno dijele porodični i društveni život. Nažalost, mnoge ranjive porodice nemaju dovoljno kapitala da pristupe ili čak investiraju u svoje stambene jedinice za neophodnu namjenu osnovnog održavanja.

Alterural zajedno sa svojim partnerima iz JU Centar za socijalni rad lokalnih zajednica,  i u 2024.g. nastavila je uspješnu realizaciju projekta „ Unapređenje uslova stanovanja socijalno ugroženih osoba u ruralnim područjima  BiH“. Renovirano je dvadesetak kuća sa novim krovom ili potpuno novom stolarijom. Novčanu pomoć za hitne slučajeve i pokriće troškova električne energije u Varešu, Palama i Ilijašu dobila je 21 porodica. Jedan od ciljeva je i osiguranje energetske efikasnosti kako bi se smanjili troškovi energije.

U cilju što efikasnije realizacije ovog projekta, sa željom da se pitanje "krova nad glavom“ stavi na viši nivo društvenih prioriteta, 17.04.2024.g . u Hotel-u IBIS Styles u Sarajevu bit će održana radionica na ovu temu.

Uz podršku našelnika općina i resornog ministarstva, partneri u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva su  CSR Breza, CSR Ilijaš ,CSR Vareš, CSR Kakanj . Pored predstavnika Centara za socijalni rad i  općina u kojim djelujemo, učešće u radionici će uzeti i profesori FPN-a. Cilj je pronaći što više načina za konkretnu  i relevantnu pomoć ovoj najranjivijoj populaciji već socijalno ugroženih ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave