Umjetničko klizanje: Više od 100 takmičara na Sarajevo Open-u 2014

27.12.2013. 09:14 / Izvor: eKapija.ba
Umjetničko klizanje: Više od 100 takmičara na Sarajevo Open-u 2014

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH jučer je održana konferencija za medije povodom Prvog međunarodnog takmičenja u umjetničkom klizanju "Sarajevo open 2014" koje će se održati od 31. januara do 02. februara 2014. godine.

U prostorijama Olimpijskog komiteta BiH jučer je održana konferencija za medije povodom Prvog međunarodnog takmičenja u umjetničkom klizanju "Sarajevo open 2014" koje će se održati od 31. januara do 02. februara 2014. godine. Organizator ove manifestacije je Savez klizačkih sportova BiH a počasni pokrovitelj Grad Sarajevo.

Tim povodom,  prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika, Ranko Čović koji je ujedno i član Organizacionog odbora ovog takmičenja, istakavši da je Grad Sarajevo ovaj događaj prepoznao kao veoma značajan, gdje će se ujedno vidjeti spremnost naših takmičara za predstojeće Zimske olimpijske igre za mlade 2017 (EYOF 2017) kao i potvrditi naše organizacione sposobnosti.

"Gradu Sarajevu je potrebna ledena dvorana u kojoj bi se takmičari svih sportova na ledu, a njih je ukupno sedam, mogli pripremati bar devet mjeseci. Obzirom na organizaciju EYOF-a 2017. godine, naša orijentacija jeste da Grad podržava sve zimske sportove a naročito one koji će biti zastupljeni na EYOF-u 2017.godine", rekao je Čović i istakao da je u planu izgradnja velike ledene dvorane kako bi se i sportovi na ledu razvili kao što je to bilo sa sportovima na vodi, koji su u ekspanziji izgradnjom Olimpijskog bazena na Otoci.

Dževad Tirak, predsjednik Organizacionog odbora takmičenja, je naglasio da Klizački savez BiH poklanja ovu manifestaciju gradu povodom 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara. Ujedno je dodao da će grad Sarajevo po prvi put dobiti takmičenje koje je uvršteno u kalendar Međunarodne klizačke unije (ISU).

"Održat će se po potpuno novim standardima, sa novom opremom i suđenjem po novom sistemu bodovanja. Očekuje se nastup oko 800 takmičara i takmičarki koji će se takmičiti u 6 kategorija, uzrasta od 8-19 godina. Osim klizača iz regije, Slovenije, Hrvatske i Srbije, prvi put će učestvovati i takmičari iz drugih evropskih zemalja i svijeta. U ovom trenutku imamo zvanične prijave iz Rusije, Turske, Kipra i Austrije. Također, pored međunarodnih sudija, prvi put ćemo imati i dvoje licenciranih sudija iz naše zemlje", kazao je Tirak.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave