Gradnja jedinstvenog studentskog paviljona od recikliranog materijala u BiH

24.08.2015. 13:11 / Izvor: Akta.ba
Gradnja jedinstvenog studentskog paviljona od recikliranog materijala u BiH

Ovaj studentski paviljon graditi će se od preko 80 % recikliranog materijala koji se prikupi tokom akcije koja je počela 21. augusta/kolovoza i traje do 30. septembra/rujna 2015. godine na području Kantona Sarajevo.

Internacionalni BURCH univerzitet iz Sarajeva u saradnji sa Francuskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, Šumarskim i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) i Udruženjem “Savjet za zelenu gradnju” pokreće akciju prikupljanja recikliranog materijala u svrhu gradnje studentskog paviljona.

Ovaj studentski paviljon graditi će se od preko 80 % recikliranog materijala koji se prikupi tokom akcije koja je počela 21. augusta/kolovoza i traje do 30. septembra/rujna 2015. godine na području Kantona Sarajevo. Ovo jer prvi studentski paviljon ovakve vrste koji se gradi na području Bosne i Hercegovine. Prostor će biti korišten za organizovanje izložbi i prezentacija, te kao mjesto okupljanja studenata. Ovaj paviljon je primjer kako uz upotrebu recikliranih materijala moguće doprinijeti zaštiti životne okoline, energetskoj efikasnosti, ali i kreirati moderan prostor dostupan i prilagođen svima podjednako.

 “Objekat studentskog paviljona će u potpunosti biti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala što mu daje poseban značaj i vrijednost te će kao takav biti uzor za buduća planiranja i prilagođavanja u građevinskom sektoru. U Bosni i Hercegovini se oduvijek gradilo sa prirodnim materijalima sa kojima je naša zemlja bogata, a koji su danas posebno cijenjeni zbog svojih izolacionih karakteristika. Kroz gradnju ovog objekta želimo ukazati na važnost recikliranja starih materijala i smanjenje otpada,” rekla je Sanela Klarić, šefica Odsjeka za arhitekturu BURCH univerziteta u Sarajevu. BURCH sa svojim partnerima poziva sve građane i građanke koji žele donirati stare prozore, vrata, opeku, drvo i druge materijale za gradnju da se jave preko email adrese: pavilion@ibu.edu.ba ili putem telefona 033 944 426, kontakt osoba Omar Kapetanović.

Prevoz materijala koji želite donirati organizovan je sa vaše adrese do Univerziteta . Idejno rješenje za gradnju paviljona osmislili su studenti BURCH-a , dok je odluku o najboljoj ideji donio žiri sačinjen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, zaštite kulturne baštine, umjetnosti i kulture, te Francuske ambasade u BiH. Gradnja paviljona počinje u oktobru 2015. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave