Sarajevo domaćin konferencije za game development i animation industriju

14.08.2019. 13:02 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo domaćin konferencije za game development i animation industriju

U Sarajevu će u periodu od 5. do 6. oktobra 2019. godine biti održana prva LOADING game development & animation konferencije powered by Telemach.

U Sarajevu će u periodu od 5. do 6. oktobra 2019. godine biti održana prva LOADING game development & animation konferencije powered by Telemach.

Tim povodom, danas je u Hotelu Hills održana press konferencija na kojoj je predstavljen cjelokupni program prvog eventa ovakve vrste u BiH koji je orjentisan na gameing industriju, a kojoj će prisustvovati gameri, influanceri, animatori, youtuberi, developeri i marketing stručnjaci z BiH, regije ali i čitavog svijeta. 

Prema najavama organizatora, konferencija će okupit više od 400 učesnika, te preko 3000 posjetilaca u dva različita eventa: konferencijski i turnirski.

Selim Alagić, CEO Loading konferencije, kazao je da zabavna industrija koja danas vrijedi više od filmske, bilježi vrtoglavo povećanje zarade iz godine u godinu. Prema njegovim riječima, gotovo svaki korisnik mobilnog uređaja, jedan je od miliona gamera koji zabavu pronalaze u ovoj brzorastućoj industriji.

"Konferencija je za svakog umjetnika, kompozitora, developera i animatora, kao i za one koji to žele postati, polazna tačka za ulazak u najsnažniju i najzabavniju biznis zajednicu na svijetu", poručio je Alagić, dodajući da Loading konferencija želi jednu od najvećih zabava u BiH podići na viši nivo.

Kako je kazao, Loading će biti domaćin vodećim svjetskim stručnjacima iz game development & animation studija i kompanija kao što su Blizzard, Epic Games, Ubisoft, Electronic Arts, 3Lateral, Disney, Marvel itd, te kompanijama kao što su Reboot, Nordeus, CroTeam.

Prema najavama organizatora, konferencija će privući i veliki broj investitora iz ove industrije ka Bosni i Hercegovini koji su u potrazi za projektima, animatorima i umjetnicima.

"Naša zemlja je već pokazala da može izroditi nevjerovatne umove koji ne samo da pomjeraju granice u umjetnosti, nego i inspirišu svijet svojim mogućnostim, ambicijama i entuzijazmom", istakao je Alagić.

S obzirom da ova industrija bilježi sve veći rast na našim prostorima i da se kompanije sve više odlučuju na uspostavljanje saradnje sa youtuberima, gamerima i influancerima, kompanija Telemach je odlučila stati uz ovu konferenciju.

 

Kenan Đonko, direktor Sektora za marketing, razvoj proizvoda i odnose sa javnošću, Telemach BH - generalni pokrovitelj Loadinga kazao je da se radi o događaju koji je vrlo usko vezan za identitet kompanije.

"Radosni smo i ponosni što smo upravo mi sponzori konferencije. Velika je stvar da se ovakav događaj dešava u Bosni i Hercegovini i želja nam je da postane tradicionalan u narednim godinama", istakao je Đonko.

Podsjetio je da su prvi prenijeli svijet gaminga na male ekrane kroz SK Esports kanal, koji je specijaliziran za ekskluzivni sadržaj iz svijeta tehnologije, esport takmičenja, video igara i gaming industrije. Sam sadržaj ovog jedinstvenog događaja bit će ekskluzivno prezentiran upravo putem SK Esports kanala.

"Ponosno možemo da kažemo da Telemach već sada kroz postojeću infrastrukturu svojim korisnicima omogućava brzine interneta do 1Gbps, dok gameri najbolje razumiju koliko je brzina u njihovom svijetu važna. Nastavićemo da uvijek nudimo najbolje, jer samo tako možemo održati stečeno povjerenje", rekao je Đonko.

Inače, pored kvalitetnih predavača i sajamskog dijela Loading konferencije, svi posjetioci će moći uživati i u Colosseum Areni, gdje će se takmičiti najveći regionalni i domaći gameri u igranju najaktuelnijih igrica. Također, učesnici i posjetioci će imati priliku upoznati neke od najvećih zvijezda ove industije sa ex Yu tržišta. 

Više o sadržaju tog dijela konferencije govorio je Adnan Cerić, producent Loading Colosseum Arene, poznati youtuber koji se bavi gamingom i uspijeva zarađivati od toga.

"Naša regija ima izuzetno snažno influensersku, youtubersku i gameing industriju, a Colosseum Arena će predstaviti ko od njih ima učinkovit marketing. Deset gejmera će se boriti između sebe za prestiž i titulu Prvog najboljeg Loading gamera, a najbolji će biti onaj koji je sposoban savladati bilo koji žanr, vještinu i težinu igre koja mu se ponudi – bilo to na kompjuteru, portablu ili konzolaškoj platform", poručuo je Cerić, pozivajući sve zainteresovane da se prijave i pokažu svoj potencijal.

Organizatori tokom press konferencije nisu željeli otkriti sva imena govornika i glavnih zvijezda ove konferencije, nego su pozvali sve ljubitelje ove industrije da prate oficijelnu web stranicu www.loading.ba, te društvene mreže www.facebook.com/loadingfestivali www.instagram.com/loadinggamecon.

Karte za posjetioce i učesnike konferencije mogu se kupiti putem sistema kupikartu.ba

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave