IX naučno-stručni skup Savremena teorija i praksa u graditeljstvu

Najave / KONFERENCIJE I KONGRESI

IX naučno-stručni skup Savremena teorija i praksa u graditeljstvu

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Grada Banje Luke, 11. i 12. aprila 2013. godine u Banjoj Luci, biće održan IX međunarodni naučno-stručni skup "Savremena teorija i praksa u graditeljstvu".

02.04.2013. 12:25 / Izvor: eKapija.ba

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Grada Banje Luke, 11. i 12. aprila 2013. godine u Banjoj Luci, biće održan IX međunarodni naučno-stručni skup "Savremena teorija i praksa u graditeljstvu". Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Organizatori skupa su  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Arhitektonsko-građevinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Privredna  komora Republike Srpske i  Zavod za izgradnju a.d. Banja Luka.

Cilj održavanja skupa je da upozna i podstakne stručnu i naučnu javnost o potrebi uključivanja u savremene tokove teorije i prakse u graditeljstvu.

Na javno raspisani oglas za učešće na ovom skupu, prispio je  91 rad. Autori  radova su, pored domaćih, naučni i stručni radnici iz  zemalja regiona. Teme koje obrađuju su aktuelne u teoretskom i praktičnom slislu i predstavljaju doprinos savremenom načinu  građenja.

Kandidovane radove, u vidu rezimea, naučno-stručni odbor je detaljno pregledao i  45 radova uvrstio  u program skupa.

Vodilo se računa o multidisciplinarnosti tema, koje su u funkciji unapređenja teorije i prakse savremenog planiranja prostora, projektovanja i građenja investicionih objekata, navode organizatori.

 Kod izbora radova, nastojalo se izbjeći ponavljanje tema iz prethodno, osam održanih, skupova,  a neki radovi nisu zadovoljili  nivo postavljenih kriterijuma,  pa nisu mogli biti uvršteni u program.

U saopštenjima, objavljenim u ovom zborniku, koja će na skupu podnijeti vrlo istaknuti i poznati stručnjaci iz pojedinih oblasti graditeljstva, obuhvaćene su, za teoriju i praksu, najaktuelnija pitanja iz urbanizma i prostornog planiranja, arhitekture, visokogradnje, hidrogradnje, mostogradnje, saobraćajne i komunalne infrastrukture, zaštite životne sredine, građevinske fizike, zemljotresnog inženjerstva, sanacija i ojačanja konstrukcija, graditeljskog menadžmenta, mašinstva, tehnologije i dr.

Dakle, program skupa je vrlo interesantan i koristan za sve učesnike-graditelje koji rade na realizaciji investicionih projekata, kako za planere, projektante, izvođače i nadzor, tako i za odgovarajuće organe na lokalnom i državnom nivou.

Sa zadovoljstvom ističemo veliku zainteresovanost za učešće na skupu, što potvrđuje činjenicu da su prethodni skupovi postali prepoznatljivi po raznovrsnosti tema, njihovim visokim nivoom kao i činjenicom da su autori radova istaknuti istraživači i stručnjaci, raznih specijalnosti. Posebno raduje učešće mlađe generacije,  što skupu garantuje sigurnu budućnost.

Osam prethodnih skupova, koji se održavaju, počev od 2005.godine, iz godine u godinu postaju bogatiji sa raznovrsnošću i nivoom tema koje obrađuju. Autori radova su ne samo sa prostora bivše Jugoslavije, već i šire, pa skup, s pravom,  ima međunarodni karakter i zadovoljava kriterijume koje propisuje pravilnik iz ove oblasti u Republici Srpskoj.

Kontakt osoba: Gorana Stanarević Kenjalo 065 518 854 i 051 225 165

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave