Jahorina ekonomski forum u aprilu: U fokusu globalni ekonomski izazovi

29.03.2022. 08:52 / Izvor: Akta.ba
jahorina ekonomski forum

Foto: SRNA

Najveći poslovni događaj u Republici Srpskoj i BiH "Jahorina ekonomski forum", održaće se 26. i 27. aprila.

Najveći poslovni događaj u Republici Srpskoj i BiH "Jahorina ekonomski forum", održaće se 26. i 27. aprila.

Organizatori foruma su na pres konferenciji saopštili da će “Jahorina ekonomski forum” okupiti brojne regionalne menadžere, političare, predstavnike akademske zajednice i diplomatskog kora iz desetak zemalja.

Na forumu će učestvovati predstavnici iz Francuske, Austrije, Njamačke i Italije, te zemalja iz regiona.

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg foruma Goran Račić najavio je na konferenciji za novinare na Jahorini da bi nakon uvodnog obraćanja peti „Jahorina ekonomski forum“ trebali otvoriti jednom sesijom o regionalnoj saradnji i održivom razvoju, na kojoj bi učestvovali predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, kao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

"Ove godine smo planirali da se bavimo post-korona ekonomijom. Ipak, najnoviji događaji izazvani sukobom u Ukrajini su nas natjerali da promijenimo temu koja sada glasi `Globalni ekonomski izazovi i prilike", rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, tokom ovog foruma će biti razmatrano sve ono što trenutno u ekonomskom smislu opterećuje privredu, a nastojaće se i da se dođe do određenih rješenja i preporuka kako bi privreda u narednom periodu imala bolje uslove poslovanja.

Neke od glavnih tema, ističe Račić, biće i digitalizacija, koja je značajna za jačanje ekonomije, ali i uloga lokalnih zajednica i jačanju njihove konkurentnosti.

"Otvoreni Balkan smo nametnuli kao jednu od centralnih tema. Cilj je da na ovom panelu, na kojem će učestvovati i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, osim predstavnika koju učestvuju u projektu, pozovemo i predstavnike Federacije BiH /FBiH i Crne Gore koji ne žele u ovaj regionalni savez, kako bi nam objasnili zašto su donijeli takvu odluku", istakao je Račić.

On je dodao da će biti pozvani i predstavnici iz FBiH koji su za priključenje BiH Otvorenom Balkanu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave