Iz programa Woman.Comm konferencije

U najodgovornijoj viziji oglašivačke revolucije, poruke postaju pokreti

12.09.2023. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Womann comm

Razgovor sa Vesnom Vlašić i Katarinom Pribičević.

Kroz razgovor sa Vesnom Vlašić i Katarinom Pribičević, otkrivamo ključne aspekte teme kojom će ove dvije izuzetne dame obogatiti Woman.Comm konferenciju 24. oktobra u Hotelu Hills. Njihov doprinos ističe snagu komunikacije u oblikovanju društva i poslovanja.

Vesna i Katarina istražuju kako oglašivačka industrija može oblikovati percepcije, mijenjati ponašanja i redefinirati kulturne norme, potičući promjene dok ostvaruje komercijalne ciljeve kroz temu: “U najodgovornijoj viziji oglašivačke revolucije, poruke postaju pokreti.”

Kroz brojne projekte, poput onih usmjerenih na podizanje svijesti o disleksiji ili podršci prijevremeno rođenim bebama, Vesna i Katarina demonstriraju da komunikacija može biti ključna sila u poticanju pozitivnih društvenih promjena. Njihova poruka jasno naglašava važnost suradnje između kompanija, organizacija i društvenih inicijativa kako bi se stvarala inkluzivnija i odgovornija budućnost.

Woman.Comm: Koje ključne poruke ili ideje želite prenijeti publici na Woman.Comm konferenciji?

Vesna: Oglašivačka industrija ima ogroman doseg i utjecaj na društvo. Ima potencijal oblikovati percepcije, mijenjati ponašanja i čak redefinirati kulturne norme. Iskorištavanje ove moći za društveno odgovorne promjene je naša obaveza. Ispreplitanjem komercijalnih ciljeva s porukama društvene odgovornosti, industrija može poticati promjene, a i dalje postizati poslovne ciljeve. U svakoj kampanji se krije prilika. Prilika za informiranje, inspiraciju i poticanje promjena.

Katarina: Suština kreativnih industrija su velike ideje i rješavanje problema nekada sasvim neočekivanim pristupom. Ukoliko se razumije na pravi način, kreativna industrija može biti neprocjenjiv partner poslovanju, civilnom sektoru, kao I državnim institucijama.

Woman.Comm: Možete li podijeliti neke primjere ili projekte iz svog rada koji su doprinijeli promjeni u području o kojem ćete govoriti?

Vesna: Mnoge kampanje na kojima smo do sada radili imaju društveno korisni predznak. Ovo uključuje i komercijalne projekte kojima dozom kreativnosti „udišemo“ neku relevantniju poruku, ali i kampanje koje smo sami pokrenuli ili sponzorirali kako bismo postali barem djelićem pozitivnih promjena. Kampanja koju smo sproveli u saradnji sa NGO Vjetar bila je usmjerena na podizanje svijesti o disleksiji. Uspješno je pokrenula dijalog o važnosti rane dijagnoze i podrške djeci sa disleksijom, a paralelno pomogla u destigmatizaciji osoba koje žive sa disleksijom. Kroz kampanju kompanije Coca-Cola i njenog brenda Olimpija koja je podržavala život prijevremeno rođenih beba, doprinijeli smo poboljšanju medicinske infrastrukture u klinikama te javnom priznavanju problema, o kojem se ranije nije mnogo pričalo u javnosti.

Katarina: McCann Beograd je strateški opredijeljen da jedan dio projekata I inicijativa posvećuje društveno važnim temama za dati trenutak, zajednicu, subkulture… Ogroman dio naših projekata je proizvod saradnje sa kulturnim ustanovama, civilnim sektorom, državnim I gradskim institucijama, kao I standardnim poslovanjima. Tako su nastali neki od najvećih projekata na ovim prostorima, koji su se bavili I pitanjima o kojima se rijetko govori javno: Projekat NE ODRIČEM SE, Projekat NEŽELJENA, Mastercard-ov projekat SUPERHERO, i mnogi drugi.

Woman.Comm: Koji su ključni koraci ili strategije koje preporučujete pojedincima ili organizacijama za postizanje napretka u području teme koju pokrivate?

Vesna: Prvi korak je obrazovanje, istraživanje i razvoj svijesti o tematici. Kompanije bi trebale kontinuirano istraživati potrebe ciljnih skupina i sarađivati s lokalnim zajednicama, paralelno bivajući svjesne trenutnih društvenih problema i prepreka. Partnerstva s relevantnim NVO-ima i institucijama mogu pomoći u postizanju većeg utjecaja. Također, iznimno je važno je koristiti kreativne i inovativne pristupe komunikaciji kako bi se doprlo do šire publike i postigla željena promjena.

Katarina: Najprije, ovaj tip projekata mora biti dio godišnjih biznis strategija. Dakle spremnost da se bude aktivan dio društva i zajednice, podrazumijeva da to bude u skladu sa našom vizijom i vrijednostima, ali i da se planira od početka, baš kao što se planiraju i druge, poslovne inicijative. Ono što je još važnije, jeste priznati da neke inicijative ne možemo realizovati sami. I to je u redu. Zato postoje partnerstva i udruživanje oko zajedničkih ciljeva. Moje iskustvo pokazuje da su strateška partnerstva sa civilnim sektorom fantastična ideja. Sa jedne strane su organizacije i ustanove koje u centru svog rada imaju određenu društvenu grupu ili određenu temu, ali  je potrebna pomoć biznisa i komunikacija kako bi problem bio vidljiv, prepoznatljiv, a kasnije I riješen. Slična stvar važi i za saradnju sa državnim institucijama, kojima je nekada također potrebna pomoć komunikacija, kreativna ideja ili poslovni partner.

Woman.Comm: Možete li podijeliti neka istraživanja ili trendove koji podržavaju vaše stavove o temi o kojoj govorite na konferenciji?

Vesna: Mi imamo sreću biti dijelom McCann svjetske porodice koja kroz Truth Central – našu vlastitu istraživačko stratešku agenciju, ima pristup svjetskim, ali i lokalnim trendovima i relevantnim statistikama. Pored toga, strateško promišljanje je u srcu našeg djelovanja u svakom segmentu. Ono što smo otkrili je da je emocionalna povezanost ključna za uspjeh kampanja. Naša inicijativa „Probajte drugačije cipele“koristila je koncept društvenog eksperimenta kako bi potaknula empatiju i razumijevanje, što je pristup koji se pokazao iznimno korisnim i u globalnom kontekstu. Osim toga je važno uključiti zajednicu u kreiranje sadržaja kada god je to moguće, jer se na taj način potrošači osjećaju kao dio procesa, te će se vjerovatnije angažirati i podržavati kampanju. U današnjem svijetu prezasićenom sadržajem koji nam dolazi kroz mnogo brojnije kanale nego ranije, prave poruke koje odjekuju emocijama i vrijednostima publike izdvajaju se i kreiraju dugotrajan utjecaj.

Katarina: Truth Central je ‘ekspertska jedinica’ koja se bavi proučavanjem različitih fenomena (neotkrivenih istina) u našem okruženju, kulturi, zajednicama I to kroz ozbiljna istraživanja (lokalna I globalna). Na taj način nastoji da razumije pojedinačne fenomene i aktuelne trendove, te otkrivenim uvidima pomogne brendovima da se na što prirodniji i relevantniji način prilagode svom okruženju i zasluže smislenu ulogu u životu ljudi.

Woman.Comm: Koje su vaše nade ili očekivanja od Woman.Comm konferencije i kako mislite da će ona doprinijeti širem društvenom kontekstu?

Vesna: Nadam se da će Woman.Comm konferencija postati platforma za razmjenu ideja i bestpractices između lidera komunikacijske industrije iz regije, te da će potaknuti nove inicijative i partnerstva. Ova konferencija ima potencijal da inspirira i mobilizira zajednicu da djeluje u pravcu stvaranja inkluzivnijeg društva.

Katarina: Očekujem sinergiju znanja i entuzijazma koju donose komunikaciona, medijska I biznis zajednica, a koje mogu biti osnova I inspiracija za različite inicijative širom regiona.

Woman.Comm: Kako biste opisali snagu komunikacije u postizanju promjena? Možete li podijeliti primjere gdje ste vidjeli pozitivan utjecaj komunikacije na društvene promjene?

Vesna: Integracija društvene odgovornosti u poslovanje agencija nije samo trend, već strateški imperativ koji se odražava na globalnom nivou. Proaktivno prihvatanje i promocija društvene odgovornosti omogućava agencijama da se pozicioniraju kao lideri, potičući pozitivne promjeneu industriji i društvu u cjelini. U svijetu gdje potrošači sve više cijene transparentnost i odgovornost, agencije koje prihvate ovu ulogu će biti oni koji će definirati budućnost oglašavanja. Društvena odgovornost ne smije biti samo prazna strategija, ona treba biti ukorijenjena u temelje agencije. Uz vođenje kampanja za klijente, agencije trebaju osigurati da njihove interne operacije, također snažno podržavaju ove vrijednosti.

Najplastičniji primjeri utjecaja agencija na društvene promjene se ogledaju u globalnim trendovima koji pokazuju da agencije postaju sve transparentnije u svojim naporima, često objavljujući izvještaje o održivosti, što je slučaj i sa našom matičnom mrežom.

Katarina: Mislim da su primjeri projekata i njihovi rezultati ono što govori u prilog tome koliko komunikacije mogu biti značajne u rasvjetljavanju određenih fenomena, u otkrivanju problema, rušenju stereotipa i na kraju pronalaženju rješenja. Nekada je za društvene promjene za početak problem staviti u centar, a onda pozvati zajednicu sa svim svojim faktorima, da se problemom pozabavi. A tu je komunikacija ključ.

Prijavite se za sudjelovanje na Woman.Comm konferenciji na linku i pridružite nam se u istraživanju svih područja komunikacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave