Razmjena iskustava i znanja

Šesti kongres bh. nefrologa "NefroBiH" od 9. do 12. maja

09.05.2024. 08:00 / Izvor: Fena
BiH

BiH ima kapaciteta i sjajne nefrologe, koji održavaju korak sa savremenim metodama, tehnikama, novim znanjima i saznanjima.

Šesti kongres bh. nefrologa "NefroBiH" bit će održan u Sarajevu od 9. do 12. maja. Tokom trodnevne konferencije posjetioci će biti u prilici da razmijene iskustva, saznanja i dobre prakse sa kolegama iz regije i svijeta.

Cilj konferencije je uspostavljanje boljih veza i interakcija između nefroloških centara, sa ciljem unapređenja nefrologije kao grane interne medicine i poboljšanja dobrobiti pacijenata u BiH.

Predsjednik Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDT BiH) prof.dr. Damir Rebić kazao je za Fenu da učesnici Kongresa mogu očekivati sjajna predavanja, diskusiju i panel raspravu vodećih nefrologa u BiH.

"Moramo se pohvaliti i činjenicom da imamo po prvi puta u sklopu Kongresa i posebne sesije studenata medicinskih fakulteta s prostora BiH koji će sa nama i svojim mentorima raspravljati o konkretnim nefrološkim prikazima i načinu postupanja s medicinske tačke gledišta", istakao je.

Prof. dr. Rebić je naveo da će veliki broj nefrologa iz regiona, posebno Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije i Kosova uzeti učešće u radu Kongresa te da će kao i uvijek, posebno težište svakako imati na razvoj transplantacijske medicine u BiH.

Tvrdi da bh. nefrologija može biti ponosna što, i u ovim teškim vremenima, pokušava i dijelom i uspijeva održati korak sa regionalnim nefrološkim centrima te da je dosta aktivnosti još uvijek zasnovano na entuzijazmu bh. nefrologa, ali da se nada da će i sistem u budućnosti prepoznati njihov trud u oblasti nefrologije i pružiti im punu podršku u cilju daljeg i svakodnevnog napretka.

"Naravno, opet se vraćam na transplantacijsku medicinu jer je transplantacija bubrega najbolji vid nadomjesne bubrežne terapije za bolesnike koji imaju krajnju bubrežnu slabost. To je još uvijek nedovoljno razvijeno, rašireno, ali posljednje transplantacije bubrega ukazuju da bi mogli krenuti i “dobri” vjetrovi što se tiče transplantacije bubrega u BiH. Moramo naglasiti i našu odličnu saradnju sa Donorskom mrežom BiH gdje mi, kao strukovno udruženje, zajedno radimo na svakodnevnoj promociji transplantacije promicanju svijesti o doniranju organa. Ubijeđen sam da ćemo u budućnosti znatno unaprijediti cijeli proces", naglasio je.

Prof. dr. Rebić je kazao da BiH ima kapaciteta i sjajne nefrologe, koji održavaju korak sa savremenim metodama, tehnikama, novim znanjima i saznanjima iz oblasti nefrologije, s obzirom na uslove u kojima rade, budući da opremljenost i dostupnost nove opreme i tehnika je daleko manja nego u drugim zemljama.

"Posla ima dosta, moramo ubrzati tempo napredovanja, problem kadra je možda najveći jer je činjenica da kadrovski nefrologija kao tercijarna grana medicine je izrazito potkapacitirana, a nama nije stalo svakodnevno "odrađivati" bazalne, esencijalne poslove, već stalno praviti korak naprijed. Uostalom, i ovaj Kongres je primjer toga, i sigurno će biti vjetar u leđa svima nama", kazao je.

Prof. dr. Rebić je naglasio da svaki stručni Kongres pruža mogućnost razmjene informacija i znanja, ali i kontakata sa internacionalnim stručnjacima koji će im biti podrška u svakodnevnom poslu, ali i edukaciji.

"Velikim trudom našeg Udruženja postignuto je tako nešto da su sponzori našeg Kongresa Svjetsko udruženje nefrologa, Europska bubrežna asocijacija, Europska asocijacija za transplantaciju organa, što stvarno nije lagano dobiti. Morate im pružiti izrazito kvalitetan program, viziju razvoja i nametnuti sebi obavezu da ćete ispoštovati obaveze koje to nameće", istakao je prof. dr. Rebić.

Tvrdi da će mladi biti uvijek fokus Udruženja nefrologa BiH te da im se pruža šansa da prisustvuju prezentaciji interesantnih slučajeva iz kliničke prakse.

"Prvi put u okviru Kongresa, učešće će uzeti i studenti naših medicinskih fakulteta, cijela sesija koja je rezrvisana isključivo za studente. Dobili smo sponzorstvo  i Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Udruženja studenata Medicinskog fakulteta, na što smo posebno ponosni i očekujemo veliki broj studenata kao aktivne učesnike našeg Kongresa", kazao je.

Prof. dr. Rebić je na kraju zaključio da je njihov cilj promocija nefrologije kao vrlo specifične grane interne medicine, razbuktavanje želje mladih kolega da krenu putem te grane medicine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave