Međunarodna konferencija za investicije i ekonomski razvoj u BiH i regije

20.11.2015. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Međunarodna konferencija za investicije i ekonomski razvoj u BiH i regije

Međunarodna konferencija za investicije i ekonomski razvoj u BiH i regiji u organizaciji Saveza nevladinih organizacija Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja "Horizont 2024" održat će se u ponedjeljak i utorak, 7. i 8. 12. 2015. godine.

"Međunarodna konferencija za investicije i ekonomski razvoj u BiH i regiji" u organizaciji Saveza nevladinih organizacija Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja "Horizont 2024" održat će se u ponedjeljak i utorak, 7. i 8. 12. 2015. godine sa početkom u 10:20 u velikoj sali zgrade Parlamentarne skupštine BiH, Trg BiH br. 1, Sarajevo.  

Uvodna izlaganja će izvršiti Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik Upravnog odbora Saveza „Horizont 2024“.

Ostali izlagači i učesnici na konferenciji će biti između ostalih predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, Vijeća stranih investitora u BiH, Microsofta u BiH,  firme QSS, Sarajevske berze (SASE), predstavnik Federalnog ministarstva za okoliš i tirizam, predsjednica Energetsko inovacionog centra TESLIANUM – Srbija, predstavnici parlamentarne vlasti i izvršne vlasti BiH, preduzeća iz raznih sektora (industrija, turizam, informatika i dr.), nevladinog sektora i mnogi drugi.

Također konferenciji će prisustvovati ambasadori i predstavnici diplomatskog kora u BiH, između ostalih ambasadori Japana, Slovenije, Grčke, Francuske, Bugarske, predstavnici međunarodne zajednice, međunarodne organizacije, regionalni i međunarodni programi za razvoj i predstavnici institucija iz regije, kao i predstavnici nevladinog sektora ovih država. Poziv za učešće na konferenciji je upućen i privrednim komorama država u regiji.

Cilj konferencije je promovisanje mogućnosti i prednosti investiranja na području Bosne i Hercegovine i regije, razmatranje i definisanje programa i projekata za podršku razvoju poduzetništva, ulaganja u realni sektor, stvaranje povoljnog ambijenta za investicije i ekonomski razvoj, promovisanje regionalne suradnje te definisanje strategije o partnerstvu sa državnim, privatnim i javnim sektorom za implementaciju programa i projekata za povećanje investicija i razvoja ekonomije.

Prvi dio konferencije posvećen je upoznavanju sa mogućnostima investiranja u BiH i regiji, prezentaciji relevantnih podataka i pokazatelja (statističkih, administrativnih, istrazivačkih) što uključuje podatke o bruto društvenom proizvodu, industrijskom razvoju, uvozu, izvozu, zaposlenosti, obrazovnoj strukturi stanovništva, strukturi preduzeća i dr. Predstavit će se tržišne i konkurencijske prednosti BiH i regije, podaci i analiza propisa koji su relevantni za tržiste i ulaganja.

Prvi dan konferencije ima dva panela: 1) EKONOMSKI RAZVOJ I INVESTICIJE i 2) FINANSIJSKI SEKTOR I TRŽIŠTE RADA. Cilj prvog dijela je upoznavanja učesnika konferencije sa tržištem BiH i regije, što uključuje relevantne informacije, statističke podatke, analize istraživanja, preporuke za ulaganje, strategije i planove razvoja po sektorima.

Drugi dan konferencije ima tri panela: 1) INFORMACIONO-KOMUNIKACIONE TEHNOLOGIJE I PODUZETNIŠTVO, 2) ULOGA NVO I PODRŠKA INVESTICIJAMA i 3) SEKTOR TURIZMA I POLJOPRIVREDE. U drugom dijelu će biti prezentovane mogućnosti investiranja u sektore poljoprivrede, turizma, građevinarstva, informaciono komunikacionih tehnologija, trgovina i dr., kao i pristigli projekti po javnom pozivu, koji je objavio Savez. Cilj drugog djela je informisati i predstaviti konkretne sektore za investiranje, predstaviti ulogu NVO sektora u razvoju ekonomije i investicija, kao i prezentovati konkretne projekte investitorima.

Planirano je učešće oko 30 predavača, moderatori, paneliste i više od 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regije i drugih država, navode iz Udruženja Horizont 2024.

Program možete vidjeti u prilogu. 

 

PREUZMI DOKUMENT:
agendaBS.pdf

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave