"SaMed 2016" okupit će u Sarajevu 320 učesnika iz 30 zemalja svijeta

27.01.2016. 09:04 / Izvor: Fena
'SaMed 2016' okupit će u Sarajevu 320 učesnika iz 30 zemalja svijeta

Drugi međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara "SaMED 2016" bit će održan od 4. do 7. februara u Sarajevu i okupit će 320 učesnika iz 30 zemalja svijeta.

Drugi međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara "SaMED 2016"  bit će održan od 4. do 7. februara u Sarajevu i okupit će 320 učesnika iz 30 zemalja svijeta.

Ovogodišnji "SaMED“ održava se u godini u kojoj Medicinski fakultet slavi 70 godina kontinuiranog rada, pa će proteći u naučnoj, ali i svečarskoj atmosferi.

Govoreći o značaju ovog kongresa, dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo je na konferenciji za medije kazala da kongres postaje tradicija, te da je broj učesnika i broj zemalja ove godine veći, što ukazuje na to da ima  svoju budućnost.

Istakla je da je Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu jedna od najstarijih obrazovnih institucija iz oblasti medicinske edukacije u regionu, što potvrđuje težnju uposlenika koju su pokazali u posljednje dvije godine, a to je internacionalizacija i postizanje osnovnih ciljeva strategije visokog obrazovanja u KS-u.

"Želimo Sarajevo kao internacionalni studentski centar a to postižemo uvođenjem studijskog programa i na engleskom jeziku, a kroz kongrese, razmjene studenata, studijske programe ispunjavamo osnovni cilj, a to je mogućnost mobilnosti studenata na evropskom tržištu znanja i rada", naglasila je Hadžović-Džuvo.

O tehničkim detaljima kongresa novinare je upoznao student-prodekan Malik Ejubović, predsjednik Organizacionog odbora Kongresa,  koji je kazao da je za kongres prijavljeno 320 učesnika iz 30 zemalja, od Latinske Amerike, Bolivije, Kolumbije, Meksika, do Irana, Indonezije, Ukrajine.

Za razliku od prošle godine, ovom skupu će prisustvovati 37 ljekara i 12 doktora nauka koji su prijavljeni kao aktivni učesnici iz šest zemalja, tako da će kongres obuhvatiti i ljekare i studente.

"Planirano je više od 60 sati naučnog rada, koji će biti podijeljen u paralelne sesije tokom tri dana. Bilo je prijavljeno više od 200 studentskih radova, od kojih  je 30 prošlo selekciju, a radovi koji nisu zadovoljili kriterije su odbijeni, te možemo reći da je "SaMed" reprezentativan naučni skup", kazao je Ejubović.

Osim studentskih, planirana su i predavanja nastavnika, domaćih i gostujućih, koji će prezentirati  nova dostignuća u medicini, aktualne teme iz različitih oblasti, a učesnici će moći svoje praktične vještine poboljšati kroz radionice koje će biti planirane iz medicine, bioinženjeringa, time će kongres biti multidisciplinaran, kongres medicine i naučnih disciplina.

Također je za učesnike pripremljen i bogat društveni program da bi upoznali Sarajevo, ali i da bi se vratili sljedeće godine. Planirana je i posjeta Bjelašnici.

Organizator je Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, uz podršku kompanije Bosnalijeka, a Kenan Kekić, marketing menadžer kompanije,  kazao  je da je cilj kongresa razmjena iskustava i znanja među studentima i mladim ljekarima, ali je također važno i širenje pozitivne priče iz BiH.

"U skladu s praksom podrške obrazovanju, kompanija Bosnalijek je otvorila svoja vrata, tako da će se jedan dio stručnog programa održati u prostoru kompanije gdje će učesnici imati priliku da se uvjere kako se proizvode lijekovi u BiH, te tako ponijeti pozitivne impresije s tog skupa", rekao je Kekić.

 Kongres "SaMED 2016" bit će svečano otvoren u 18 sati u Hotelu "Saray", 4.februara.

Prošle godine održan je prvi "SaMED" koji je prema broju učesnika  i zemalja iz kojih su došli uvršten  na mapu  evropskih studentskih  kongresa kao jedan od najposjećenijih naučnih skupova mladih istraživača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave