Projekt za pravilno zbrinjavanje medicinskog otpada i veću ekološku svijest

30.09.2020. 07:41 / Izvor: Akta.ba
Projekt za pravilno zbrinjavanje medicinskog otpada i veću ekološku svijest

Projekt je realiziran na cijeloj teritoriji BiH kroz više od 100 apoteka s ciljem da se navedeni medicinski otpad pravilno zbrine.

Komora magistara farmacije FBiH u saradnji s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci realizirala je projekt pod nazivom 'Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova kroz apoteke u BiH'.

Projekt je realiziran na cijeloj teritoriji BiH kroz više od 100 apoteka s ciljem da se navedeni medicinski otpad pravilno zbrine te poveća ekološka svijest zdravstvenih radnika i pacijenata o tom problemu.

"U Bosni i Hercegovini iskorišteni penovi se najčešće ne zbrinjavaju na propisan način već se odlažu i tretiraju kao i svaki drugi komunalni otpad što dalje ostavlja dugoročne posljedice po okoliš", navodi se.

Prema sadašnjim trendovima potrošnje predviđa se da će u narednih deset godina više od 12 milijardi penova, viala i iglica završiti u prirodi zbog neadekvatnog zbrinjavanja, a za razgradnju jednog pena potrebno je više od 100 godina.

"Dijabetes  je jedno od vodećih hroničnih oboljenja od kojeg danas u svijetu boluje više od 400 miliona stanovnika. Jedan od načina liječenja je svakako upotreba inzulina i drugih injektabilnih lijekova, koji se apliciraju pomoću penova kao jedne vrste medicinskog sredstva", naglašava se.

Iz Komore magistara farmacije FBiH najavljuju za srijedu na Ilidži konferenciju za medije, u okviru projekta 'Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova kroz apoteke u BiH', u Hotelu 'Hills' s početkom u 12 sati. 

"Na konferenciji će učestvovati voditelj projekta Zahida Binakaj, dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, koordinator projekta za FBiH Alma Karahmet, koordinator projekta za RS Ana Golić Jelić, kao i direktor kompanije Novo Nordisk Pharma BiH Vedrana Crnogorac, koja je bila pokrovitelj te aktivnosti", navodi se.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti