Pravosudni forum BiH u Sarajevu

06.11.2017. 10:12 / Izvor: Akta.ba
Pravosudni forum BiH u Sarajevu

Konferencija će se fokusirati na standarde Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

The AIRE Centre (Advice on Individual Rights in Europe) i Ustavni sud Bosne i Hercegovine,  kao suorganizatori, u suradnji sa  Visokim  sudskim i  tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine,  organizuju u okviru Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu godišnju konferenciju na temu Pravo na obrazloženu odluku - obavezan standard u postupku pred sudom, koja će se održati 6 i 7. novembra 2017. godine, u hotelu „Bristol“ u Sarajevu.

Konferencija će se fokusirati na standarde Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi sa pravom na obrazloženu sudsku odluku, kao ključnog elementa prava na pravično suđenje. Diskutovaće se o praksi sudova u BiH u kontekstu ovih standarda, u cilju unapređenja kvaliteta sudskih odluka, pravne sigurnosti i zaštite prava građana u BiH.

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju otvaranju konferencije 6. novembra 2017. godine, sa početkom u 9.30 časova  u hotelu “Bristol”, Sarajevo.

Konferenciji će prisustvovati 60 eminentnih predstavnika najviših sudskih instanci u Bosni i Hercegovini:  predsjednik, potpredsjednici, sudije, generalni sekretar i registrar Ustavnog  suda  Bosne i Hercegovine; članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) i službenici Sekretarijata VSTVBiH; predsjednica, potpredsjednik i sudije Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine; potpredsjednica i sudije  Ustavnog suda Republike Srpske; predsjednik, sudije i registrar Suda Bosne i Hercegovine; predsjednik i sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine; sudije Vrhovnog suda Republike Srpske; predsjednik i sudije Apelacionog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine; predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine; direktori Centara za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj kao i domaći i međunarodni pravni eksperti koji na konferenciji učestvuju na poziv organizatora AIRE Centra.

Prvu godišnju konferenciju u okviru Pravosudnog foruma za BiH će otvoriti gospodin Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH, a učesnicima će se obratiti gospodin Selim Karamehić, član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Matthew Lawson, otpravnik poslova Britanske ambasade u BiH i gđa Biljana Braithwaite, menadžerka Programa za Zapadni Balkan AIRE centra u Londonu.

Pravosudni forum za BiH je organizovan uz pomoć Britanske vlade u cilju poboljšanja primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i podrške pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine u procesu pripreme za evropske integracije. Ovaj forum će doprinijeti unapređenju saradnje među najvišim sudskim instancama u Bosni Hercegovini i harmonizaciji sudske prakse u Bosni i Hercegovini, kako bi ona bila ujednačena s evropskim standardima, a čime će se doprinijeti pravnoj sigurnosti svih građana u BiH.

Za više informacija možete kontaktirati info@prbih.com ili na broj telefona +387 33 263 505.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave