BiH ima predavača na svjetskom zdravstvenom forumu u Indiji

10.12.2018. 10:17 / Izvor: Akta.ba
BiH ima predavača na svjetskom zdravstvenom forumu u Indiji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) organizuje globalni forum o medicinskim uređajima koji će se održati u indijskom gradu Visakhapatnam.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) organizuje globalni forum o medicinskim uređajima koji će se od 13. do 15. decembra održati u indijskom gradu Visakhapatnam.

Na ovom velikom svjetskom događaju i BiH će po prvi put imati predavača, ali i predstavnika u samoj organizaciji foruma.

"Imam čast da vodim više radionica, držim predavanja i moderiram sesijama u ime divizije za klinički inžinjering pri IFMBE i samog WHO", kazao je Almir Badnjević, direktor Verlaba i predsjednik DMBIUBIH Sarajevo.

Podsjetimo, Badnjević je u 2014. godini pokrenuo priču biomedicinskog inžinjeringa na području Bosne i Hercegovine, i to na akademskom, državnom, privatnom i nevladinom nivou.

Tako je između ostalog uspostavio jednu od najopremljenijih laboratorija u Evropi za testiranje i verifikaciju medicinske opreme, laboratoriju Verlab.

Glavna djelatnost laboratorije je da vrši godišnju verifikaciju medicinskih uređaja koji su dio zakonskog mjeriteljstva Bosne i Hercegovine od 2015. godine.

Inače, na četvrtom globalnom forumu WHO očekuje se prisustvo oko 600 učesnika iz preko 100 država članica. Ovi događaji funkcionišu kao glavna prilika za distribuciju i razmjenu informacija o medicinskim uređajima za globalno zdravlje.

Program će sadržati sesije na sljedećim temama: najbolje prakse, izazovi, novi alati i inovacije, regulacija, procjena i upravljanje (nabavka, tehničke specifikacije, donacije, održavanje i odgovarajuća sigurna upotreba) medicinskih uređaja. Prikazat će se lista prioritetnih medicinskih uređaja prema ustanovama zdravstvene zaštite, bolestima ili kliničkim intervencijama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave