Najave / SAJMOVI I IZLOŽBE

Prijedorputevi novi vlasnici Kozaraputeva - 7 mil KM za 58,05% akcija

04.03.2008. 08:56 / Izvor: Nezavisne novine

Novi većinski vlasnik banjalučkog preduzeća "Kozaraputevi" od juče je njihov veći domaći tržišni rival "Prijedorputevi", saznaju "Nezavisne".

Preduzeće za gradnju i održavanje puteva iz Prijedora kupilo je 58,05 odsto akcija "Kozaraputeva" od dosadašnjeg najvećeg akcionara banjalučkog preduzeća, hrvatske kompanije "Našicecement", za oko sedam miliona KM preko blok posla na Banjalučkoj berzi. "Prijedorputevi" sada posjeduju više od 80 odsto akcija "Kozaraputeva" s obzirom na to da su prošle sedmice otkupili udio i od drugog vodećeg akcionara banjalučke firme, Željka Stojanovića, za 1,9 miliona KM.

Ranko Simić, direktor "Prijedorputeva", potvrdio je "Nezavisnim" da su poslije dva mjeseca pregovora preuzeli "Kozaraputeve" s ciljem širenja poslova na području banjalučke regije.

"Smatramo da tržište Banjaluke i okoline ima veliki potencijal, posebno zbog najavljenih investicionih projekata u RS, među kojima je izgradnja mreže autoputeva", kazao je Simić.

U "Našicecementu" su potvrdili da je došlo do ove transakciju ne želeći da govore o razlozima za prodaju članice svoje "Nexe grupe", niti da li to označava njihovo povlačenje iz djelatnosti građevinarstva u RS.

"Prijedorputevi", prema riječima njihovog direktora, planiraju oporavak "Kozaraputeva", koji se, kako napominje, nalaze u prilično lošem stanju. Simić tvrdi da će zadržati svih 200 radnika banjalučkog preduzeća, te da namjeravaju zaposliti nove kadrove, uglavnom mlađe stručnjake.

"Prijedorputevi", čiji je većinski vlasnik biznismen Dragan Čorokalo, prošlu poslovnu godinu završili su s ostvarenim prihodom od oko 33 miliona KM i dobiti od tri miliona.

Simić kaže da preduzeće, koje zapošljava 420 radnika, ima velike ambicije, navodeći da su nedavno osnovali firmu u Crnoj Gori u cilju proširenja poslova u toj državi. Trenutno rade na modernizaciji saobraćajnice Petijevići - Meljine, dionici regionalne magistrale Trebinje - Herceg Novi.

"Koliki je potencijal Crne Gore možda najbolje pokazuje podatak da je njihova vlada ove godine za izgradnju puteva u budžetu predvidjela 140 miliona evra. Mi vjerujemo da možemo uzeti dio tog velikog kolača", kazao je direktor "Prijedorputeva".

"Našicecement" su bili većinski akcionar "Kozaraputeva" od sredine 2006. godine kada su za oko pet miliona KM kupili akcije od braće Zorana i Petra Gajića. Oni su, pak, banjalučko preduzeće preuzeli u procesu privatizacije 2002. godine i naknadnim postupkom javnog preuzimanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave