Sve je spremno za otvaranje 49. Sajma šljive u Gradačcu

22.08.2022. 15:20 / Izvor: Akta.ba

Na 49. Sajmu šljive će se na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstaviti oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore,Turske i Bosne i Hercegovine.

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 24. do 27. avgusta 2022. godine. Na 49. Sajmu šljive će se na 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstaviti oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore,Turske i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Sajam šljive prilika je za poljoprivredne proizvođače i prerađivače hrane i pića da predstave prednosti i dostignuća u ovoj privrednoj grani. Tim povodom organizatori najavljuju bogatiji i sadržajniji program ove privredno-turističke manifestacije.

Ovogodišnji cilj sajma je, pored predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, promocija i bolje povezivanje poduzetništva Tuzlanskog kanona i BiH, privrednih subjekata u regionu te jačanje turizma i turističke ponude. Sajam šljive će ponuditi brojne podsajamske sadržaje kao što su 5. Međunarodni sajam pčelarstva, “Gastro avlija na Hazni” ali i niz stručnih i naučnih skupova.

"Gradačački sajam poljoprivrede i prehrambene industrije je prepoznatljiv po strčno-naučnom savjetovanju na šta smo posebno ponosni. Smatramo da je uloga struke od velikog značaja za razvoj sajma na čemu smo posebno zahvalni Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Treba istaći i dodjelu sajamskih medalja za kvalitet izloženih proizvoda, kao i bogat kulturno-zabavni program za plave noći u Gradačcu", rekao je Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca.

Očekuje se i dolazak brojnih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i regiona, a 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive će, prema najavama organizatora, otvoriti premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, Fadil Novalić, premijer Vlade F BiH, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo će zajednički presjeći vrpcu i otvoriti sajamske prostore Sajma šljive 2022. godine.

Partner 49. Sajma šljive je Grad Gradačac. Pokrovitelji su su: Vlada Tuzlanskog kantona – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo trgovine, saobraćaja i turizma, Vlada Kantona Sarajevo – Ministartsvo privrede, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumartva. Sponzori 49. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije su: Lactalis BH, Agroklub i Turistička zajednica TK. Medijski promotori su: RTV TK, FENA, Radio Gradačac i Radio Kameleon.

Sajam šljive u Gradačcu je manifestacija koja je pokrenuta još 1969. godine i najstarija je specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini. Ensar Mešanović ističe da bi za jubilarni 50. Sajam šljive trebalo izgraditi novo sajmište i očekuje pomoć svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da pomognu kako bi se ta ideja uspješno realizovala.

Prvog sajamskog dana održat će se okrugli sto na temu "Perspektivne poljoprivredne politike u BiH". Na jezeru Hazna će od 10:00 sati biti otvorena “Gastro avlija” a u sajmištu izložba "Portret je nijema priča" autorice Zade Šahdanović. Gradačke "Plave noći" počinju tradicionalnim vatrometom sa kule "Zmaja od Bosne" te koncertom Latifa Močevića i Jusufa Brkića na Trgu Alije Izetbegovića.

Sajam će se održavati u sportskoj dvorani u Gradačcu, a ulaznice za posjetioce koštat će simboličnih 2 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave