Treće savjetovanje lokalnih lidera Zapadnog Balkana "Edapedija 2011" - od 27. do 28. oktobra u Banji Vrućici

24.10.2011. 15:37 / Izvor: eKapija.ba
Treće savjetovanje lokalnih lidera Zapadnog Balkana 'Edapedija 2011' - od 27. do 28. oktobra u Banji Vrućici

Treće po redu, godišnje savjetovanje lokalnih lidera Zapadnog Balkana "Edapedija 2011" u Banji Vrućici, hotelu "Kardial", u vremenu od 27. do 28. 10. 2011. godine.

Glavna tema trećeg savjetovanja lokalnih lidera jeste: "Promovišimo lokalne lidere i lokalnu samoupravu", pod sloganom: "Probaj znanje".

Savjetovanju će prisustvovati načelnici opština i gradonačelnici, njihovi zamjenici, predsjednici/predsjedavajući opštinskih skupština/vijeća lokalnih samouprava u BiH, ministri iz vlada BiH, Republike Srpske, Federacije BiH kao i gosti iz zemalja u okruženju, te predstavnici međunarodnih organizacija i projekata.

Iz programa za prvi dan savjetovanja, 27. 10. 2011.

Proglašenje ličnosti godine...

Na kraju prvog dana savjetovanja, 27.10.2011. u 18.00 časova, biće upriličena svečanost povodom izbora ličnosti godine koje su na najbolji način unaprijedile lokalno liderstvo u BiH za period 2010/2011. Izbor realizuju Savez opština i gradova Republike Srpske, Savez općina i gradova Federacije BiH i Razvojna agencija Eda, glasaju gradonačelnici i načelnici opština, a sprovodi se u tri kategorije:

1. Najbolji lokalni lider – bira se na nivou entiteta za Republiku Srpsku i Federaciju BiH – nominovani su svi gradonačelnici i načelnici opština.

2. Najbolji domaći partner lokalne samouprave – bira se na entitetskom nivou za Republiku Srpsku i Federaciju BiH – za Republiku Srpsku su nominovane ličnosti iz institucija Republike Srpske, a za Federaciju BiH su nominovane ličnosti iz FBiH, najzaslužnije za razvoj lokalne samouprave, odnosno najbolji pomagači opština i gradova.

3. Najbolji međunarodni partner lokalne samouprave – bira se na nivou BiH – nominovane su ličnosti iz međunarodnih institucija i projekata, najzaslužnije za razvoj lokalne samouprave, odnosno najbolji pomagači opština i gradova.

Poslije ceremonije proglašenja ličnosti godine, biće upriličena tradicionalna večera poznata pod nazivom "Vino za načelnike", koja je praćena degustacijom najboljih vina iz Hercegovine, recitovanjem poezije i zabavom uz muziku.

Preporučujemo i sljedeće tačke iz programa savjetovanja:

Ulazak Hrvatske u EU i uticaji na region, prije svega BiH...
Savjetovanje je dvodnevno i ima, kao i ranije, više dijelova. Na početku, profesor dr Žarko Primorac govori o razvojnim perspektivama Zapadnog Balkana do 2015. godine, sa akcentom na prijem Hrvatske u EU i uticaj ovog važnog događaja na BiH.

(Grado)načelnici u ulozi ministra...

Bivši načelnici opština, a sada ministri: ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH, Sanjin Halimović i Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS, govore o lokalnoj samoupravi i njenom razvoju iz nove perspektive. Moderator je Ljubiša Marković, raniji načelnik opštine Centar Sarajevo.

Alati za lokalne lidere...

Model upravljanja lokalnom imovinom u Hrvatskoj predstavlja firma Libusoft Cicom iz Zagreba koja je autor SPI programa za realizaciju ovog modela upravljanja. O ovom alatu govori iz perspektive korisnika i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Milan Kamenko.

Srbija predstavlja NALED-ov program certifikacije opština za investitore. Učestvuju Aleksandra Galić, novinarka i PR NALED-a, gradonačelnik Leskovca, Slobodan Kocić i Saša Paunović predsjednik Stalne konferencije gradova i opština Srbije. Njihovi timovi se odlikuju izuzetnim iskustvom u ovom polju.

Bosna i Hercegovina predstavlja modele i iskustva u vezi sa upravljanjem uslugama i ljudskim resursima u lokalnim administracijama. Gradonačelnik Banjaluke će predstaviti svoja saznanja i iskustva u korišćenju alata/metodologija ELIZZA 2011, ESOS 2011, COMPASS i PULS.

O strateškim planovima saveza opština i gradova BiH i regiona...

Diskutuje se o strateškim planovima saveza opština i gradova BiH i regiona. Učestvjuju predsjednici oba saveza opština i gradova u BiH, Vlado Alilović i Dragoljub Davidović. O strateškim planovima Stalne konferencije gradova i opština Srbije govori njen predsjednik, Saša Paunović.

Tražimo izvore...

Na kraju, razmatraju se izvori finansiranja i metode za ostvarivanje strateških interesa lokalne samouprave. Učestvuju eminentni predstavnici entitetskih vlasti i donatora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave