U Zenici 4. oktobra "Forum metalske industrije BiH 2011"

29.09.2011. 14:34 / Izvor: Fena
U Zenici 4. oktobra 'Forum metalske industrije BiH 2011'

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH), u saradnji s Ekonomskim institutom Sarajevo, Agencijom za ekonomski razvoj Zenica te sajmom ZEPS Intermetal, 4. oktobra organizira "Forum metalske industrije BiH 2011.“

Forum će biti upriličen u okviru sajma ZEPS Intermetal koji će biti održan od 4. do 9. oktobra u Zenici, a finansijsku podršku organizaciji pružio je USAID - Sida FIRMA projekt.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da se od foruma očekuje mnogo i da on treba ponuditi odgovor šta trebaju učiniti država, firme, komore, sindikati i drugi da bi se stanje u oblasti proizvodnje i prerade metala unaprijedilo, odnosno da bi metalski sektor u budućnosti bio pokretačka snaga bh. industrije.

Po riječima člana Organizacionog odbora foruma prof. Ante Domazeta, metalska industrija čini 37,9 posto izvoza bh. robe i u 2010. stvarala je 4,2 posto GDP-a te zapošljava 5,3 posto uposlenih u privredi, ali ono što zabrinjava je to da je u tom sektoru u 2010. u odnosu na 2008. godinu zabilježen gubitak 4.300 radnih mjesta.

"Forum će tražiti od vlada da političke reforme otpočnu bez odgađanja, jer samo tako možemo prevazići ekonomsku blokadu u kojoj je danas BiH, zatim da se poveća tražnja za proizvodima metalskog sektora kroz bržu realizaciju javnih investicija u izgradnju i rekonstrukciju cesta, željeznica i slično. Od države ćemo tražiti i da osigura najnužnije uvjete za konkurentnost metalskog sektora te stvori uvjete da bi se povećao potencijal zapošljavanja u metalskoj industriji, kroz povoljnije kredite, smanjenje poreznih opterećenja i ubrzanje restrukturiranja državnih firmi ", rekao je Domazet te dodao da će to biti "manifest bh. vladama".

Sekretar Asocijacije metalskog sektora i elektrosektora VTKBiH Midhat Čehajić kazao je da se na forumu očekuje učešće više od 100 poslodavaca, sindikalista, osoba iz oblasti nauke, predstavnika vlasti, dok je ukupno, na razne adrese, upućeno 250 poziva.

Čehajić je dodao da će naredni forum u Zenici biti peti koji organizira Vanjskotrgovinska komora BiH sa saradnicima, u okviru sajma ZEPS Intermetal. Četvrti je održan 2008., a dvije prethodne godine nije održavan zbog recesije.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave