Prvi kongres o dojenju 25. i 26. maja u Sarajevu

23.05.2012. 08:17 / Izvor: eKapija.ba
Prvi kongres o dojenju 25. i 26. maja u Sarajevu

Prvi kongres o dojenju „Dani dojenja" s međunarodnim učešćem, bit će održan 25. i 26. maja u hotelu Hollywood u Sarajevu.

Ovim kongresom se želi skrenuti pažnju kako javnosti, tako i zdravstvenih radnika na važnost dojenja i potpore porodici, te povezivanje i umrežavanje aktera u BiH koji rade na zaštiti i unapređenju dojenja.

Pravilna ishrana predstavlja uvjet za normalan rast i razvoj djeteta, a prirodna ishrana majčinim mlijekom predstavlja optimalan način ishrane dojenčadi i male djece.

Prednosti majčinog mlijeka su mnogobrojne, a dojenje je jedan od presudnih faktora za dobro zdravlje djeteta i majke.

Osim renomiranih domaćih i stranih predavača, na kongresu se očekuje više od 150 učesnika i učesnica iz svih dijelova BiH, prije svega ginekologa, pedijatara, te medicinskih sestara akušerskog, pedijatrijskog i općeg profila.

Organizatori kongresa su Centar za majku i dijete "Fenix" iz Sanskog Mosta, Cryo-Save, vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija s udruženjima DjeCa i Udruženjem za unapređenje dojenja,koje je član IBFAN-a, regionalne mreže za podršku dojenja za Evropu.

Prijatelj projekta je UNICEF, a pokrovitelj Federalno ministarstvo zdravstva, saopćio je Centar za majku i dijete "Fenix".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave