"Energetski dani Zenica 2012" od 20. do 23. septembra

11.09.2012. 08:33 / Izvor: eKapija.ba
'Energetski dani Zenica 2012' od 20. do 23. septembra

Općina Zenica kao potpisnik sporazuma gradonačelnika EU gradova od 20. do 22. septembra bit će domaćin manifestacije "Energetski dani Zenica 2012".

Cilj manifestacije je jačanje javne svijesti o racionalnom korištenju energije i energetskoj efikasnosti. Manifestacija se organizuje u okviru "SEAP" projekta (Sustainble Energy Action Plan - Akcioni plan energestki održivog razvoja) kojeg u ime Općine Zenica implementira Lokalne razvojna agencija "ZEDA".

Prema informaciji iz Općine Zenica, "Energetski dani Zenica 2012" počinju u 10 sati konferencijom u hotelu "Zenica" pod nazivom "Zenica - energetski efikasan grad".

U okviru projekta planirana je izložba čiji je moto "Energetska efikasnost za svakoga" i bit će otvorena za javnost u holu Tržnog centra Džananović, 20. 21. i 22. septembra. Na promotivnim info štandovima predstavit će se privredne i komercijalne kompanije, posredničke institucije i organizacije iz sfere oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Energetski dani su rezultat niza aktivnosti koje provodi Općina Zenica uz podršku njemačkog društva za međunarodnu i tehničku saradnju GIZ. U sklopu prvih zeničkih energetskih dana, od 11. septembra u svim osnovnim školama na teritoriji ove općine planirana je i edukacija najmlađih na temu racionalnog korištenja energije. Program koji će trajati do 19. septembra obuhvata edukativno informativne radionice za djecu na temu "Kako štediti energiju kod kuće i u školi?", a isti sadrži i takmičarski dio na temu " Kako postati energetski šampion?". "Cilj ove manifestacije je prije svega podizanje svijesti građana o prihvatanju energetske efikasnosti kao stalne aktivnosti i načina života u svim sferama djelovanja što za posljedicu ima čistiju i zdraviju okolinu i poboljšanje kvaliteta života, a to nas vodi ka ostvarenju mota i vizije koja kaže - Zenica, energetski efikasan grad", saopćeno je iz Općine Zenica.

Dnevni red konferencije u PDF-u:



kliknite za PDF fajl

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave