U Sarajevu od 8. do 12. juna 9. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja TEA-FEST

02.06.2011. 08:52 / Izvor: Fena
U Sarajevu od 8. do 12. juna 9. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja TEA-FEST

Oko 70 različitih firmi, pojedinaca i organizacija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupit će se od 8. do 12. juna u Sarajevu na 9. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja "Tea-fest".

Ova manifestacija okuplja proizvođače i prerađivače ljekovitog i aromatičnog bilja, organske hrane, pčelarskih proizvoda i preparata na toj bazi, te proizvođače opreme za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Glavni cilj manifestacije je unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora.

"Jedan od naših ciljeva je da pomognemo u afirmaciji pojedinaca i porodica koje su orijentirane ka proizvodnji ljekobilja i skupljanju sekundarnih šumskih plodova i njihovoj preradi, te da uspostavimo poslovne veze između proizvođača, sakupljača, prerađivača, otkupljivača i prodavaca ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, kao i pčelinjih proizvoda", kazala je Feni član Direkcije Festivala Samira Katica-Arnautović.

Ona je naglasila uspješnu saradnju sa USAID/SIDA projektom FARMA.

Festivalska dešavanja bit će upotpunjena okruglim stolom o temi "Ljekovito bilje i održivi razvoj“. Poseban program u okviru Međunarodnog festivala čaja i ljekovitog bilja biti će "Homage Mr. Smaji Bešliji", jednom od najzaslužnijih osoba za razvoj sektora ljekovitog i aromatičnog bilja u BiH.

I ovogodišnji 9. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja “Tea-fest” značajnu pažnju će pokloniti stručnom ocjenjivanju izloženih proizvoda, koji će biti nagrađeni zlatnim, srebrenim i bronzanim medaljama.

Bit će dodjeljene i specijalne nagrade - "Ljekoviti bosanski cvijet” i nagrada “Sadik Sadiković".

Festival čaja i ljekovitog bilja organizira Ekološka nevladina organizacija "Dio srca" uz podršku općine Stari Grad, Vlade Kantona Sarajevo, Gradske uprave Sarajeva i Mikrokreditne fondacije LOK Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave