Konferencija SASE: Investicije jedini recept za dugoročni rast

11.10.2011. 14:10 / Izvor: eKapija.ba
Konferencija SASE: Investicije jedini recept za dugoročni rast

Iako se u realnom sektoru još ne osjeti poboljšanje situacije, makroekonomski indikatori pokazuju napredak. Takva je situacija i na tržištu kapitala Federacije koje ove godine bilježi rast. No, da li je ovaj oporavak tržišta dugoročni trend ili trenutni efekt pitanje je na koje se odgovor pokušalo naći na ovogodišnjoj 6. Međunarodnoj konferenciji Sarajevske berze-burze (SASE) koja se danas održavala u Sarajevu.

(Zlatan Dedić, Muris Čičić, Radomir Božić)

Da je rast prisutan potvrdio je i Zlatan Dedić, direktor SASE-a, koji navodi da je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani, promet povećan za 162 posto. Prisutan je i rast indeksa, pa je BIFX poskočio 4,30 posto, SASX-30 10,11 posto. Pozitivan je pokazatelj i to što je Burza, nakon tri godine, prvi put ostvarila dobit. Cilj nam je da tako završimo ovu godinu, kaže Dedić.

Navodi da je tom rastu doprinjela i primarna emisija trezorskih zapisa Vlade Federacije, a na konferenciji je navedeno da je potrebno učiniti sve kako bi ovaj trend bio dugoročan. Sudionici su bili složni u tome da osiguranje sredstava za investicije treba da bude u fokusu napora svih čiji je zadatak ekonomski napredak zemlje, a tržište kapitala pruža šansu za pribavljanje tih sredstava.

"Zbog toga moramo što prije započeti investicijski ciklus u FBiH kako u energetskom tako i u sektoru prometne infrastrukture. Osim toga prodaja državnog kapitala je jedan od mogućih generatora oporavka i stabilnijeg rasta tržišta kapitala. U svakom slučaju uspješna primarana emisija trezorskih zapisa pokazuje da se financiranje projekata može uspješno izvesti emisijom vrijednosnih papira", istaknuo je Dedić.

Svemu ovome u prilog idu i iskustva zemalja u regiji koja su već odavno prepoznala korist od tržišta kapitala. Kao primjer navodi Hrvatsku koja je je 2007. prodala oko 20 posto dionica u HT Zagreb, za koji je vladao veliki interes. Oni su svojim građanima dali po diskontnoj cijeni te dionice. Prije toga su imali emisiju dionica INE za koju je također vladao veliki interes. "Hrvatska vlada je na ovaj način snažno podržala razvoj tržišta kapitala. Zato ja ne vidim ni jedan razlog da nekih 10- 15 posto BH Telecoma u kojoj Vlada ima manjinski udjel ili neke druge atraktivne kompanije proda građanima pod diskontonoj cijeni, ali i ostalim investitorima", navodi Dedić.

Ante Krajina, federalni ministar financija, uvodni govornik konferencije, istaknuo je da je Vlada donijela odluku o intenziviranju izgradnje velikog broja energetskih objekata i dionica na koridoru 5C te da će se razmoriti je li moguće financiranje takvih projekata putem tržišta kapitala.

Pripreme su, kaže, obavljene, te da sada treba nastaviti prema realizaciji tih projekta.

(Ante Krajina)

Što se tiče razvoja tržišta kapitala smatra da je potrebno pronaći nove mehanizme za poticaj razvoja. "Značajan doprinos razvoju tržišta kapitala utjecat će i potreba da se nedostajuća sredstva za potrebe pokrivnja proračunskog deficita dobiju preko Sarajevske burze. Pozitivna iskustva putem primarne emisije trezorskih zapisa sa tražnjom gotovo dvostruko većom od ponuđene i relativno malom stopom zaduživanja mogu biti izvor rješenja karatkoročnog i dugoročnog zaduživanja Vlade", naglasio je Krajina.

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić kaže da iako je tržište dobro institucionalno organizirano njegovi potencijali u BiH nisu iskorišteni dovoljno.

Čičić: Ne zna se što nam donosi kraj godine

Tokom panela na kojem je bilo govora o perspektivama rasta i razvoja realnog i financijskog sektora u BiH kao faktora oporavka govorio je i akademik i profesor na Ekonomskom fakultetu Sarajevo Muris Čičić koji je naglasio da u njegovom dugodišnjem iskustvu ekonomskog analitičara ovo do sada najteže razbolje u kojem se ništa ne može pronozirati, pa tako ni hoće li sadašnji oporavak tržišta biti dugoročan.

Tome je razlog, kaže, neizvjesnost koja je trenutno prisutna i u EU u smislu najave moguće krize sa dvostrukim dnom, te pitanja koja se postavljaju o opstanku monetarne unije ukoliko Grčka bankrotira. Sve to na kraju može imati i veliki utjecaj na male ekonomije kao što je BiH, tako da će na oporavak tržišta, od unutarnjih faktora, u velikoj mjeri utjecati i oni vanjski.

Plakete za najbolje članove

Na ovogodišnjoj konferenciji, kojom SASE slavi i deseti rođendan, prisustvovali su i brojni stručnjaci iz oblasti financija i tržišta kapitala, predstavnici kompanija koja je Vlada odredila kao nositelja kapitalnih investicija, predstavnici Centralne banke BiH, komora i drugi.

Tijekom današnje konferencnije osim o perspektivama i izazovima u razvoju tržišta kapitala bilo je govora i o korporativnom upravljanju kao bitnom faktoru za privlačenje investicija. Tom prilikom predstavljeni su i rezultati koorporativnog upravljanja u FBiH. U sklopu konferencije dodijeljena su i priznanja članovima ove Burze za ostvarene rezultate u periodu od 2006. do 2011. i to u kategorijama "najveći ostvareni promet" i "najveći broj transakcija". U obje kategorije prvo mjesto zauzela je brokerska kuća "Eurohaus" Sarajevo.

Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave