Nove odredbe: Grancijski fond RS-a moći će ulagati i u vrijednosne papire

09.11.2011. 12:39 / Izvor: eKapija.ba
Nove odredbe: Grancijski fond RS-a moći će ulagati i u vrijednosne papire

Nedavno osnovani Garancijski fond RS pored davanja garancija, imat će i mogućnost ulaganja financijskih sredstava u vrijednosne papire ovog enetiteta. Ovo je određeno pravilnikom koji je Vlada donijela prije nekoliko dana.

Nenad Kočić, izvršni direktor sektora za ekonomske poslove u Garancijskom fondu RS-a, kaže da je ovim dozvoljeno ulaganje u dužničke vrijednosne papire koje emitira Republika Srpska, ali ne i u dionice.

Pravilnik propisuje i dozvoljeni iznos ulaganja Fonda koji smije biti do 20% upisanog i uplaćenog osnovnog kapitala Fonda, a dozvoljeni unos ulaganja je do 10% osnovnog kapitala Fonda.

"Budući da je osnivački kapital Fonda 30 milijuna KM, a 20 posto se može uložiti u vrijednosne papire, tj. nekih 6 miliona, tako da ćemo u ovom momentu možemo ići u kupovanje obveznica sa nekih 2 milijuna KM", kaže Kočić.

Ovo proširenjenje aktivnosti će, smatra naš sugovornik , značiti i potporu razvoju tržišta kapitala RS-a. U tom cilju ide i nedavni zaključak Vlade o repo poslovima za obveznice emitirane prvom emisijom entitetskih obveznica javnom ponudom.

Određeno je da će podršku likvidnosti na tržištu obveznica emitiranih prvom emisijom RS-a, kroz repo poslove, osigurati Investicijsko-razvojna banka Republike Srpske, Garancijski fond te Penzijski rezervni fond RS-a.

Oni će, kako je određeno, bit prisutni na tržištu najmanje jedanput kvartalno, a iznos sredstava koji tada ponude iznosio bi u ukupnom zbiru ne manje od 5% ukupne emisije obveznica emitovanih prvom emisijom.

Kočić kaže da tih pet posto od emisije od 120 milijuna maraka znači 6 milijuna koje će Vlada RS, srazmjeno raspoloživom kapitalu, rasporediti prema tri entitetske financijske institucije.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave