RS: Vlada inicira razvoj tržišta hartija od vrijednosti

05.11.2011. 08:08 / Izvor: eKapija.ba
RS: Vlada inicira razvoj tržišta hartija od vrijednosti

Vlada Republike Srpske usvojila je, na 9. posebnoj sjednici, Zaključak kojim ocjenjuje opravdanim organizovanje repo poslova za obveznice emitovane prvom emisijom obveznica Republike Srpske javnom ponudom. Ovaj Zaključak usvojen je nakon razmatanja Informacije o potrebi organizovanja repo poslova sa obveznicama emitovanim prvom emisijom obveznica javnom ponudom.

Osnovni cilj sklapanja repo poslova je postići što povoljnije uslove zaduživanja za Republiku Srpsku i istovremeno razviti nove elemente likvidnosti na tržištu obveznica. Za banke bi obveznica bila likvidnija, a institucije koje bi bile podržavaoci likvidnosti ostvarivale bi prihvatljiv prinos od repo poslova, saopćili su iz Ministarstva finansija RS-a.

Navode da će podršku likvidnosti na tržištu obveznica emitovanih prvom emisijom Republike Srpske javnom ponudom, kroz repo poslove obezbijediće Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, Garantni fond Republike Srpske i Penzijski rezervni fond Republike Srpske.

Navedeni podržavaoci likvidnosti biće prisutni na tržištu najmanje jedanput kvartalno, a iznos sredstava koji tada ponude iznosio bi u ukupnom zbiru ne manje od 5% ukupne emisije obveznica emitovanih prvom emisijom Republike Srpske javnom ponudom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave