Penzijski rezervni fond RS: Na ponudi akcije banjalučke "Tržnice"

10.05.2011. 09:15 / Izvor: Nezavisne novine
Penzijski rezervni fond RS: Na ponudi akcije banjalučke 'Tržnice'

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske danas će na berzanskoj aukciji na prodaju ponuditi prve akcije iz svog portfelja - akcije banjalučke "Tržnice", najavio je direktor Društva za upravljanje PREF-om Darko Lakić.

Lakić je za "Nezavisne novine" rekao da je do kraja godine u planu da ponude akcije iz više od 300 preduzeća.

On je naglasio da je PREF, čiji je osnivač Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Srpske, svim institucionalnim investitorima već ponudio da zajednički prodaju akcije na Banjalučkoj berzi kako bi paket akcija učinili atraktivnijim, odnosno pokušali privući veći broj potencijalnih kupaca i time dobiti veću cijenu.

Lakić je istakao da će krajem maja i početkom juna na prodaju biti ponuđene akcije u 50 preduzeća u kojima je PREF jedini institucionalni investitor, odnosno u preduzećima u kojima su Fond za restituciju i ostali investicioni fondovi već prodali akcije, a krajem maja i početkom juna zajedno sa Investiciono-razvojnom bankom organizovaće aukcije za oko 70 preduzeća.

On je naveo da je početna vrijednost imovine PREF-a na dan osnivanja iznosila oko 275 miliona KM, dok je od januara do kraja marta vrijednost imovine porasla za 46 miliona KM i s krajem kvartala iznosi oko 321 milion KM.

Lakić je dodao da je razlog za rast vrijednosti imovine PREF-a rast cijena akcija "Telekoma Srpske", Hidroelektrane na Trebišnjici, Hidroelektrane na Drini, Rudnika i Termoelektrane "Gacko" i Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave