Gradačac: Završne pripreme za otvaranje sajma šljive

28.08.2007. 07:07 / Izvor: Fena
Gradačac: Završne pripreme za otvaranje sajma šljive

U Gradačcu su u toku završne pripreme za održavanje 34. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive koji će biti održan od 29. augusta do 2. septembra ove godine, saopćeno je iz sajamskog pres-centra.

Svečana ceremonija otvaranja zakazana je za srijedu, 29. avgust u 12 sati.

Ova najstarija sajamska priredba u BiH okupit će ove godine 280 izlagača iz zemlje i inozemstva. Pored domaćih firmi, predstavit će se izlagači iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Srbije, Njemačke i Makedonije. To su proizvođači i prerađivači hrane i pića, transportna preduzeća, bankarske institucije, nevladine organizacije, brojna udruženja i međunarodne organizacije koje podržavaju razvoj poljorivrede u BiH.

Pored dugogodišnjih izlagača - Fabrike duhana Sarajevo i Petrokemija iz Kutine (Hrvatska), na sajmu će se ove godine predstaviti grupacija MIMS Sarajevo te prvi put Mesna industrija "Semić-komerc" Visoko, "Mateckommerce" Ljubuški, Jata-Emona Ljubljana (Slovenija), Župa Kruševac (Srbija) i drugi izlagači.

Sajam će otvoriti premijer Vlade FBiH i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Nedžad Branković. Očekuje se i dolazak predstavnika međunarodne zajednice, kao i brojnih akreditiranih ambasadora u BiH te predstavnika Vijeća ministara BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, kantona i općina.

"U toku su završne pripreme pred otvaranje najznačajnijeg privrednog događaja u Gradačcu i šire. Već je uređeno 6.000 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog prostora. Sutra očekujemo da će u sajmište ući prvi izlagači. Značajno je napomenuti da ćemo i ove godine dodijeliti medalje za kvalitet proizvoda. Bit će proglašeni najbolji proizvođači voća i povrća.

Gradačački sajam već sada je priznata međunarodna manifestacija koja se isključivo bavi problemom proizvodnje i prerade hrane. Cilj nam je da, kada se formira državno ministarstvo poljoprivrede, ovo bude jesenski sajam poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga je naš prvenstevni interes okupiti najvažnije proizvođače i prerađivače hrane iz BiH, a potom i iz inozemstva", kazao je direktor sajma Husein Topčagić.

U organizaciji Poljoprivrednog fakultata iz Sarajeva i Tehnološkog fakulteta u Tuzli, bit će održano stručno savjetovanje pod nazivom «agroTECH». I za ovu godinu su planirani susreti predstavnika vlasti s poljoprivrenim proizvođačima.

Općinski načelnik u Gradačcu Ferhat Mustafić rekao je da će u dane sajma sve biti podređeno gostima i izlagačima i da će se Gradačani potruditi da i ove godine budu dobri domaćini.

Održan je završni sastanak s direktorima javnih ustanova i javnih preduzeća čiji je osnivač Općina kako bi do sutra (srijeda) bili otklonjeni posljednji nedostaci u uređenju grada, reguliranju saobraćaja, osiguranju smještaja i parkinga za goste sajma.

Sajam će pratiti brojni kulturni sadržaji, saopćeno je.

Pokrovitelji 34. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive su Vlada F BiH, Vlada Tuzlanskog kantona i Općina Gradačac.

Oficijelni sponzor je Fabrika duhana Sarajevo, generalni sponzori Sarajevska pivara, Tvornica motronih dijelova – Auto industrija (TMD-i) Gradačac, a sponzori Mljekara Inmer Gradačac, Petrokemija Kutina, Bosna-sunce osiguranje, Sarajevo-osiguranje.

Medijiski pokrovitelji su FTV i RTV Tuzlanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave