Dvodnevna pijaca proizvoda "Plodovi polja na rubu grada"

17.09.2016. 11:16 / Izvor: Akta.ba
Dvodnevna pijaca proizvoda 'Plodovi polja na rubu grada'

Poljoprivredni proizvođači iz Hercegovine i ruralnih područja grada Dubrovnika prvi put će, 17. i 18. septembra, zajedno izlagati i prodavati svoje proizvode.

Poljoprivredni proizvođači iz Hercegovine i ruralnih područja grada Dubrovnika i susjednih zajednica po prvi put će, 17. i 18. septembra, zajedno izlagati i prodavati svoje proizvode na platou pored  žičare na dubrovačkom brdu Srđ.

Namjera organizatora ove dvodnevne agro-manifestacije je da okupi male proizvođače iz Hercegovine i Dubrovnika koji će se predstaviti sa svojim proizvodima od kojih treba izdvojiti marmeladu od mandarina, prirodne sokove, arancine, bruštulane mjendule, smokvenjak, vina, povrće i voće, grah poljak, med i razne vrste sira.

Ovaj sajam pod nazivom “Plodovi polja na rubu grada” dio je projekta "AGROBIZNIS - oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji" kojem je glavni cilj uspostavljanje stalne komunikacije između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrenih proizvoda.

Projekat finansira Evropska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Vrijednost projekta je oko 350.000 eura,  traje dvije godine i u Republici Hrvatskoj aktivnosti vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom iz Italije,  Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

U Bosni i Hercegovini vodeći partner je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam uz stručnu pomoć Poljopivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U sklopu sajma, 17. septembra,  biće održan  koncert grupe "Gruhak, a dan kasnije nastupit će i klapa "Kaše" sa svojim a capella programom. Oba koncerta biće održana u 20 sati, a za posjetioce ovih besplatnih koncerata osiguran je i povratak žičarom čije radno vrijeme će, ova dva dana, biti produženo do 23 sata.

Inače, područje na kom se provodi ovaj projekat pokriva dubrovačku regiju u Hrvatskoj i to je svjetski poznata turistička destinacija koja je proteklih godina malo ulagala u razvoj poljoprivrede. S druge strane projekat interveniše i u poljoprivredom području Hercegovine,  gdje se posebno ističe  Popovo polje koje obiluje izuzetno kvalitetnim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, ali sa nedovoljnim pristupom tržištu te će podrška prekograničnom ruralnom razvoju i uspostavljanju ekonomskih odnosa između regija omogućiti da se ovi problemi ublaže.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave