Na Sajmu šljive se očekuje 300 izlagača iz zemlje i inostranstva

08.08.2017. 11:34 / Izvor: Akta.ba
Na Sajmu šljive se očekuje 300 izlagača iz zemlje i inostranstva

Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma, firme koja organizuje ovu tradicionalnu manifestaciju, ističe da još nije zaključen spisak izlagača.

Pripreme za održavanje 44. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive koji će se održati od 23. do 27. agvusta 2017. godine u Gradačcu su u završnoj fazi.

Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma, firme koja organizuje ovu tradicionalnu manifestaciju, ističe da još nije zaključen spisak izlagača.

"Do sada je prijavljeno 220 učesnika i do početka 44. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive očekujemo da ćemo imati ukupno 300 izlagača iz zemlje i inostranstva. To nam je ovogodišnji cilj i sudeći prema intresovanju firmi on bi trebao biti ispunjen. Ove godine će na otvaranje sajma, pored izlagača, doći značajan broj zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zamalja te nekoliko abmasadora akreditovanih u BiH. To je pokazatelj da je ovaj sajam, osim kod privrednika, uvršten i u kalendare instutucija i organizacija koje učestvuju u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije", ističe direktor Šabanović.

To je i jedan od razloga što će ove godine uz podršku EU ProLocal programa biti održana  prezentacija i poredavanje na temu: Prednosti i neminovnost zajedničkog pristupa tržištu. Fededralno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa grupacijom Svjetske banke i Britanskom ambasadom prezentovat će Vodič za izvoz voća i povrća u EU iz BiH i Investcioni profil sektora voća i povrća FBiH-a.

Velibor Trifković, rukovodilac sektora voća i povrća USAID/Sweden FARMA II projekat, predstavit će Analizu vanjskotrgovinske razmjene za sektor voća sa posebnim osvrtom na šljivu.

I ove godine Naučno-stručno predavanje o poljoprivredi sa akcentom na voćarstvo će biti održano na Poljoprivrednom gazdinstvu „Krušik“ u Donjem Skugriću kod Modriče.

Drugog i trećeg dana sajma, 24. i 25. avgusta, biće održan II kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem.

"Kao i do sada izlagači i zainteresovani poljoprivrednici će imati priliku prisustvovati predavanjima a biće organizovana i izložba poljoprivredne mehanizacije. Za nas međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, u organizacionom smislu, počinje već u srijedu 9. avgusta kada se podiže montažna izložbena hala koja je sastavni dio zatvorenog sajamskog prostora uz objakat Gradačačkog sajma", rekao je Hašim Šabanović.

Rok za prijavu uzoraka izloženih proizvoda i rakija je 19. avgust 2017. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave