Otvoren 49. "Sajam šljive" u Gradačcu

24.08.2022. 16:04 / Izvor: Akta.ba
SAJAM ŠLJIVE

Na Sajmu se na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstavlja oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovine.

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, prisustvovala je danas otvorenju 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajmu šljive u Gradačcu. Otvorenju su prisustvovali i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, a Sajam je zvanično otvorio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Na Sajmu se na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora predstavlja oko 300 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovine. I ovogodišnja manifestacija prilika je za poljoprivredne proizvođače i prerađivače hrane i pića da predstave prednosti i dostignuća u ovoj privrednoj grani. Tim povodom organiziran je bogat i sadržajan program ove privredno-turističke manifestacije. Cilj sajma je, pored predstavljanja poljoprivrednih i prehrambenih artikala, promocija i bolje povezivanje poduzetništva Tuzlanskog kanona i BiH, privrednih subjekata u regionu te jačanje turizma i turističke ponude, rečeno je danas. Uz više naučnih i stručnih skupova, Sajam šljive nudi i brojne podsajamske sadržaje kao što su 5. Međunarodni sajam pčelarstva, Gastro avlija na Hazni itd.

"Prkoseći prirodnim nepogodama koje su nas pratile proteklih, pa i ove godine, organizatori sajma su održali kontinuitet i upriličili su nam Sajam koji se opravdano izborio za vodeću manifestaciju ovog tipa u širem okruženju. Godinama Sajam šljive u Gradačcu snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih preduzeća i obrta koji doprinose društvenom razvoju. Zbog svega rečenog Vlada Tuzlanskog kantona konstantno podržava ovu sajamsku aktivnost", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

sljiva

Taklođer, premijer Halilagić je ukazao na prepoznatljivost određenih poljoprivrednih kultura koje se vežu uz naš kraj.

"Činjenica je da je bosanskohercegovačko voće i povrće, a prvenstveno šljiva, jagoda i kornišon već prepoznato u regiji, ali i zemljama zapadne Europe, te da imaju trasiran put i svoje stalno tržište. To nam osigurava nam dobru polaznu osnovu za uspostavljanje kvalitetnije saradnje između proizvođačima s jedne strane, ali i otvaranje novih prerađivačkih kapaciteta u našem kraju, kako bismo povećali stepen finalizacije proizvoda i njihovog izvoza", kazao je. 

Održavanje 5. Sajma pčelarstva potvrđuje da je pčelarstvo značajna djelatnost na ovim prostorima. To je posljedica, prije svega bogatstva flore, tradicije u pčelarenju kao i navika u konzumiranju meda. Cilj ovog sajma je da se svake godine okupe stručnjaci iz ove oblasti, da predstave svoja znanja te da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnog društva općenito.

Sajam šljive u Gradačcu je manifestacija koja je pokrenuta još 1969. godine i najstarija je specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini. U okviru ovogodišnje manifestacije, prvog sajamskog dana održat će se okrugli sto na temu „Perspektivne poljoprivredne politike u BiH“. Na jezeru Hazna će od 10:00 sati biti otvorena "Gastro avlija", a u sajmištu izložba "Portret je nijema priča" autorice Zade Šahdanović. Gradačke „Plave noći“ počinju tradicionalnim vatrometom sa kule „Zmaja od Bosne“ i koncertom Latifa Močevića i Jusufa Brkića na Trgu Alije Izetbegovića. Sajam se održava u sportskoj dvorani u Gradačcu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti