TALIA Međunarodni seminar: Mediteranska ishrana & kreativna industrija

Najave / SEMINARI I EDUKACIJE

TALIA Međunarodni seminar: Mediteranska ishrana & kreativna industrija

Učešće na događaju će uzeti i predstavnici pridruženih partnera, saradnika i ključnih aktera iz ove tematske oblasti.

11.06.2019. 10:47 / Izvor: Akta.ba

Okupljanje društvene i kreativne zajednice u Međugorju (Bosna i Hercegovina)

TALIA Međunarodni seminar: MEDITERANSKA
ISHRANA & KREATIVNA INDUSTRIJA

od UNESCO nasljeđa nematerijalne kulture do aktivnog i kreativnog faktora održivog rasta"

Društvena i kreativna zajednica Programa Interreg MED poziva građane, kompanije, akademsku zajednicu i druge koji su zainteresovani za oblasti "hrane kao kulturnog naslijeđa" i "razvoja društvenih inovacija" na učešće na Međunarodnom seminaru, u organizaciji projekta „TALIA- Izdvajanje područja i teritorija vodećih na polju razvoja vrhunskih inovacija", koji se realizuje u okviru pomenutog programa.

Članovi projektnih timova 12 projekata koji se realizuju u okviru Programa Interreg MED će se 12. juna 2019. godine sastati u Etno selu Herceg (https://etno-herceg.com/en) u Međugorju (Bosna i Hercegovina) i pridružiti događaju Projekta MD.Net. Učešće na događaju će uzeti i predstavnici pridruženih partnera, saradnika i ključnih aktera iz ove tematske oblasti.

Projekat "Mediteranska prehrana - When Brand Meets Peoples" ima za cilj promociju Mediteranske prehrane - UNESCO-ve Svjetske baštine za nematerijalnu kulturu - kako bi se riješili ozbiljni prirodni i demografski problemi s kojima se suočavaju mediteranska ruralna područja. U interaktivnoj sesiji koja će trajati od 9 do 12 časova, fokus će biti na razvojnim pitanjima, uključujući odnose između hrane i socijalnih inovacija, analize pokazatelja ekonomskog rasta, potencijala modela mediteranske prehrane i slično. Grupa relevantnih međunarodnih predavača će doprinijeti identifikaciji indikatora teritorijalnog uticaja i najboljih praksi, koje će se dijeliti na nivou društvene i kreativne zajednice na Mediteranu.

Šta je društvena i kreativna zajednica

Socijalna i kreativna zajednica Interreg MED ima za cilj da poveže društvene i kreativne inovatore na Mediteranu kako bi konsolidirala i podijelila nove uspješne modele razvoja. Zajednica, vođena horizontalnim TALIA projektom, na strukturiran način promoviše implementaciju i prenosivost niza rezultata modularnih projekata koji se odnose na kreativnost i društvene inovacije.

U tom cilju, obezbeđuju se zajednički instrumenti koji omogućavaju povezivanje modularnih projekata sa lokalnim inovacionim zajednicama, počevši od regiona partnera koji učestvuju na implementaciji projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave